13. jul 2010 21:01
!Hola! ?A donde andas?
(tipkovnica se mi je sesula)
Glej, če ne greš ravno v Galicijo )pa še tam bo toplo), Navarro, Baskijo....skratka, če boš kjerkoli, kar ne spada pod skrajni sever države, potem računaj na verjetnost visokih temperatur in tridesetka je v Španiji normalna stvar do vsaj 15 septembra, potem grejo pa na kakih 28...
Skratka, v takih razmerih, no way, da bi se človek s kakšnimi škrobnimi-mastnimi in ostalimi "tipično slovenskimi kleji za črevesje" mučil.
Druga stvar - z oznako "tipična jed" se danes bolj označuje to, kako se v moderno kuhinjo vzame kakšna finta iz jedi, ki so jih včasih jedli predvsem nižji sloji. Tako je npr. slavna paella naslednica tiste hrane, ki so jo pripravili, ko je cel barrio prinesel svoje ostanke in so potem vse skupaj cmarili v veliki ponvi. Skratka, ni "tipično" nekaj, kar so baje jedli naši tipični predniki v 19. stoletju, temveč je tipično to, kako lahko človek uporabi tisto, kar zraste na domači lokaciji in potem tisto kombinira v loncu.
Tretja stvar, ni treba, da tam na lokaciji narediš ne vem kaj. Tisto, kar so ti gostitelji rekli, razumi predvsem kot gostoljubno gesto, ni ti pa treba okupirati njihove kuhinje z ne vem koliko hodi. Tudi če bi znala ne vem kako svetovno kuhati, na obiskih človek ne okupira kuhinje čisto dobesedno.
Štruklji so okej. Vlečeno testo daš mirno v alufolijo in v kovček (raje to, kot pa klobase, bo vse smrdelo), ker ga v vseh trgovinah ravno takoj ne najdeš. In potem vlečeno testo naamežeš s skuto, lahko dodaš kakšno zelenjavo (včeraj je Kobal delal na tevejki štruklje s skuto in bučkami, to je okej), lahko daš koščke jamona zraven....karkoli pač je in potem to zaviješ v folijo, daš v krop in potem to vsaj 45 minut kuhaš in zadevo preliješ s kakšno omako in je stvar rešena.
Sama sem se ob podobnih primerih reševala s polnjeno papriko. Ker v mojih študentskih časih je bila država večja in je bila tozadvono kulirnaično bolj raznovrstna
Danes bi verjetno naredila kakšno sladkovodno ribo na maslu in orehih in pečeni polenti. Oziroma, če bi bili ljudje bolj mesojedi, bi se reševala s kakšno šalotskasto bržolo, ki bi jo popravljala z rdečim vinom (riojo) in medom in krompirjevimi svaljki, v katere bi dodala nekaj koruzne moke.
Plus, sem že večkrat videla, pa tudi frendi so mi povedali, da je v hispano kulturah jabolčni zavitek nekaj totalno WOW, neka silno nobl slaščica, ki se daje samo za praznike.
Potem je še finta, ki je neizmerno enostavna, samo za to je treba imeti slivovo marmelado narejeno doma. Prideš in podariš kozarec domače slivove marmelade, simpl, tipiš in pri nas je ta marmelada precej pogosta, v Španiji pa manj kot pri nas.
Če pa nimaš slivove domače, je še zmeraj varianta za borovničevo domačo marmelado. Bodo preverjeno padli dol.
Podoben učinek naredi tudi čokolada z bučnimi semeni - da ljudje padejo dol - samo pazi na korekten transport.
Espero que esto te sirva para algo...
Vendelina jr.