Pozna kdo njihovo tradicionalno hrano, kaj je res avtohtono (dobro razen tulipanov in sira)?
Mogoče bitterballen z gorčico?
ANJA
Pozna kdo njihovo tradicionalno hrano, kaj je res avtohtono (dobro razen tulipanov in sira)?
Mogoče bitterballen z gorčico?
ANJA
7. jul 2010 7:55
Pravi naslov za takšne zadeve je Nena-morje , ne?
lp
cervus
7. jul 2010 8:47
Tona pomfrija, palačinke, sir, ....drugače mislim, da ne blestijo ravno v kulinariki. http://www.mojalbum.com/jagikroki/torte
7. jul 2010 9:16
Mogoče bo tudi tole v pomoč:
Sporočilo je spremenil(a) Balenka dne 07. 2010 09:19
7. jul 2010 10:42
pa se stamppot (stlacen krompir s razlicnimi vrstami zelenjave, postrezen s klobaso in omako - jus) en hutspot, erwtensoep (krepka juha iz suhega graha), seveda vplivi Indonezije s nasijem, bamijem, satay-jem... sladice pa palačinke, vla, stroopwafels, limburgse vlaai (vrsta pite s razlicnim sadjem in smetano). Meta
7. jul 2010 11:32
Hvala punce, sem tudi sama malo "pogooglala"....jah prav blesteče avtohtone kulinarične ponudbe res nimajo. Mislim da bodo tile bitterballen z gorčico super zadeva.
Počakam še na današnji fuzbalski obračun, da vidim kaj bo druga jed, ki jo bomo kuhali :)
Imeli bomo skupni ogled finala v nogometu s tipično hrano obeh držav finalistk
Torej Nizozemske nitterbalen + sir in špansko paello ali pa nemške klobase z zeljem!
(navijam za paello, pardon Špance! in )
ANJA
7. jul 2010 14:20
Vidim, da si ze dobila veliko nasvetov!
Res je, nizozemci se nimajo kaj hvaliti s svojo kuhinjo. Tudi bitterballen so v resnici navadni kroketi v drugi formi
Resnicno samo njihovi so speculaasi, mini palacinke (poffertjes) in se mogoce oliebollen (podobno nasim krofom)
Ce se ti da cvreti v tej vrocini, imas tu recept:
http://dutchfood.about.com/od/breadspastriescookies/r/Ol
Ce bi pa zelela peci speculaase, pa mi javi tvoj naslov na ZS in ti posljem zacimbe.
Nena-morje
7. jul 2010 14:57
Nena-morje hvala!
Za spekulase imam originalen recept z vsemi 1000 začimbami
Bom kar pri bitterballih ostala-enostavno, hitro, pa tudi dobro-ne moreš zgrešit.
Me pa še malo mikajo palačinke oz. poffertjes, kot si napisala. To so kvašene, bolj debele mini palačinke. Jih polijem z javorjevim sirupom ali kakšnim drugim nadevom?
Anja
ANJA
8. jul 2010 10:04
Za poffertjes potrebujes posebno ponev:
http://www.bluedelft.com/poffertjespan.html
http://www.gadgetfabriek.nl/product/23042/poffertjesmaker
Pred kratkim sem za eno naslo clanico prevedla moje recepte:
1. recept
250 gr gladke bele moke in scepec soli zmesas v skledi in na sredini naredis jamico. Posebej zmesas 300 ml mleka, segretega na telesno temperaturo, 1 zlico sladkorja in 10 gr suhega kvasa in nalijes v jamico v moki. Pustis pocivat 15 minut, brez mesanja, da naraste. Ko naraste, zmesas, dodas 2 stepeni jajci in mesas do gladkega, pokrijes z vlazno krpo in pustis na toplem 1 uro, potem nalijev v dozirko in peces ...
2. recept
500 gr self-raising flour (moka, v katero je ze zmesan kvas, mislim, da se tudi v Slo dobi!)
2 jajci
800 ml mleka
1 zlica vanili extrakta
scepec soli
Presejs moko s scepcem soli v skledo. Posebej zmesas mleko, jajca in vanili extrakt in das v skledo z moko. Mesas in stepas 2 do 3 minute, dokler ni testo penasto. Pokrijes z vlazno krpo in pustis pocivati 1 uro, nato peces ...
Meni so poffertjes najboljsi posipani s sladkorjem v prahu in pokapljani z limoninim sokom. Moji otroci in vnucka pa jih jedo z vsem mogocim: polite z nutelo, marmelado, javorjevim sirupom, smetano, svezimi jagodami, cokoldnim prelivom, mletimi orehi, mandeljni, lesniki ...
Nizozemci jih imajo najraje servirane s kosmi surovega masla in posipane s sladkorjem v prahu.
Sicer pa najdes v Googlu ogromno receptov
Nena-morjeKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | johana |
MOJ vrt | malaga |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Jugoslovenka
Peresniki po bolonjsko