2. jul 2010 9:36
zzak1977 je napisal/a: |
Daj, gospa Nolapedia, prosim razjasni zakaj mokati sardele ob današnjih teflonskih ponvah, kolikor jaz razumem to mokanje se uporablja zgolj zato, da se riba ne prime posode in ker so sardelice male da se ne sprimejo in razpadejo? Če je kak drug razlog ga z veseljem uporabim, sploh na kakem kosu lososa me to zelo zanima... |
Sardele, sardone, kalamare in kar je še takega kar cvremo v globokem olju pomokamo:
- da popivnamo še zadnjo sled vode in olje ne šprica okoli
- da se s pečeno mokasto oblogo riba učvrsti
- da je tako pripravljena ocvrta riba bolj okusna (saj dunajskih šniclov tudi ne paniraš zato, da se ne bodo prijeli posode, a ne?).
Vsekakor pa ne zato, da se ribe ne bi sprijele in še manj zato, da se ne bi prijele posode.
Če je maščobe dovolj in je tudi dovolj vroča, se ne bodo prijele, je pa seveda popolnoma vseeno ali jih cvreš v teflonski ali v kakšni drugi posodi.
Pred pripravo se je pametno odločiti ali boš ribe cvrl v dosti maščobe, pražil z malo maščobe, dušil mogoče celo brez maščobe, pekel na žaru ali v pečici ali pod peko, namaščene ali ne.
Osebno ne vidim nobene potrebe po teflonski posodi pri pripravi rib, ampak to je pač stvar preference.
Za lososa ti pa ne vem svetovati, jaz ga pripravljam samo surovega, ampak mislim da ocvrt ne bi pokazal.
Če smem, ti svetujem, da rib (mislim prav na ribe, ne na mehkužce) ne soliš šele na koncu. Ribe nasolimo še surove tudi zato, da sol povleče nase vodo.
Pa še en nasvet ki bo spravil orto poznavalce rib, v žvaniment:
Poskusi enkrat (pomokane in nasoljene) ribce ocvreti v veliki količini kuhanega masla, če ti je pri roki, pa dodaj še vršiček žajblja.
Očitam pa nobenemu nič, zzak1977.
Samo odgovarjam na izjave, v bistvu me sploh ne zanima, kdo jih podpiše. Moja reakcija na temo divjih rib ni bila namenjena ekskluzivno tebi, ampak v premislek ob preseravanju z divjimi ribami, olivcem, balsamicom in kar je še te mediterobe.
Kakor je lepo, da so ljudje navdušeni in vzhičeni, ko so se srečali s prej neznanimi okusi, je pa vendarle precej neokusno, da že kar takoj nestrpno solijo pamet vsakemu, ki jih še ne pozna.
Pa prav lepa hvala za tvoj predlog za moj novi nick, zelo sem počaščena in mi je všeč.
Se bom pozanimala pri vodstvu portala ali ga lahko zamenjam.
lp, Nolapedia
nola
Sporočilo je spremenil(a) nola dne 02. 2010 09:38