19. jun 2010 6:30
Kot sem obljubila, tule je odgovor stroke:
Spostovani!
Zal se s prilozene fotografije ne da dolociti vrste kace. Svetujem Vam, da si ogledate fotografije nasih kac na internetni strani
http://sites.google.com/site/plazilcislovenijejihpozn
Glede na opis, lokacijo in fotografijo v ozji izbor pridejo nestrupene vrste kac: crnica, navadni goz in temneje obarvana belouska. V kolikor boste se imeli priloznost videti kaco, jo poskusajte ponovno fotografirati.
Luknje v zemlji pa niso naredile kace temvec mali sesalci, se pa pogosto kace zavlecejo vanje (skrivalisce) oziroma zlezejo vanje, ko iscejo plen (misi, voluharji).
Strahovi pred kacami so odvec. Kaca se cloveka boji in se pred njim umakne. Ce bi jo presenetili oz. pohodili ponesreci, bi lahko tudi ugriznila. A ugriz ni nevaren. Sicer zadostuje, da kaco nezno pobezate s palico in se bo umaknila v zavetje.
Vam kot ljubiteljici narave pa predvsem priporocam, da izkoristite to priloznost in kaco opazujete in jo spoznate.
@ nola, moje zivali nimajo priimikov, vcasih jim le skrajsam "imenitna" imena.
Sinica Leoplod je tako Poldo, veverica Anastazija je Nasta,itd. Sicer pa imam okroh hise toliko zivalic, da imajo imena samo najbolj nenavadne.
Ze nekaj dni me zgodaj zjutraj obiskuje divji zajec, ki se sploh ne boji. Zato je dobil ime Radecki.
@fresh
Lepo, mirno soboto vam zelim, brez odvecnega strahu pred kacami in drugih plazilci.
P.s. naj mi bo dovoljeno reci, da bi se bolj morali bati sebe in svojih nepremisljenih dejanj, pa "krscenih" strupenjac.
Tudi krscenih plazilcev
.
lp lucka