12. jun 2010 10:10
Mi imamo za žejo vodo - vsi 4je. Tudi pri babici, ki ponuja sok, hočeta vodo, če sta žejni. Za pocrkljat pa tudi sok. Sicer pa pijemo tudi šabeso (bezgov sirup, to je domače), cedevito (kupljena, seveda;), pa limonade (domače, seveda) in stisnjen sok iz pomaranč, včasih, čeprav bolj redko si privoščimo celo kak gosti sok. Kakšen ledeni čaj (domač, recimo metin ali kaki sadni) je lahko tudi dober za žejo, če ni presladek, mi pijemo v gl. kar nesladkanega.
Voda iz kompota mi je presladka, tega nihče ne pije za žejo, tudi razredčenega ne. Navadno uporabim za namočit biskvit, če že kdaj ostane, da ne pojemo skup s kompotom.
Smoothieje veliko delam, ampak tega nimamo za žejo, bolj za neko mini malico vmes ali pa da lažje počakajo na kosilo.
Imamo sokovnik, pa ga nič ne uporabljamo, ravno zato, ker se mi zdi, da je preveč odpadka in to ravno vlaknin, ki se mi zdijo fajn - za nas in za otroke. Tako da pri nas jemo sadje rajši celo in ga pač zgrizemo in za žejo vodo. Res pa je, ad sta mali nori na sadje in nimam s tem problema. Če ga ne bi hoteli drugače kot v sveže stisnjenem soku, bi jima pa verjetno naredila tudi to... Ampak gotovo bi najprej poizkusila s smoothijem, kjer vse not ostane;)