7. jun 2010 13:10
neika je napisal/a: |
mogoče smo se narobe razumele. Čez 10 dni gremo na morje in meni res ni problem kuhati niti doli, čeprav se mi niti ne da kaj veliko pripravljat. Mislila sem, da bi si zase pripravila kake zelenjavne jedi, kake pite, mogoče zavitke, kaj takega, kar bi lahko sedaj pripravila vnaprej, in da mi ne bi bilo potrebno z možem jesti golaža pa zrezkov. malo sem včeraj šla po receptih in si zabeležila ene par zelenjavnih pit,par lasanj, kaj takega. neika |
Ob vsem, kar ponuja morje, pa res ni treba jesti zrezkov v omaki in golaža, kaj šele cmariti ne vem kaj na štedilniku. Testenine z zelenjavo, vsak dan drugače, lahke morske rižote, ribice na sto in en način, lahke zelenjavne jedi, ki jih je toliko kot dni v tednu .... ob tem ti prej dni na morju zmanjka, da vse prirpaviš, ne pa da bi s seboj kaj nosila.
A ni spodoben morski obrok na primer na olivnem olju čisto malo prepražene bučke, kak melanca, malo korenja, mlade čebule in česna, čez to vržeš žlico ali dve sesekljanih zelišče, zaliješ z malo sojine omake, tako da niti soli ne potrebuješ, na koncu pa dodaš še naribano sladko zelje, samo temeljito premešaš in kosilo je gotovo v 20 minutah. Zraven pač narediš kuhan krompir, če ne morete preživeti zgolj z zelenjavo (kot mi ne moremo). Ali pa k tej zelenjavi dodaš prepražen, na trakove narezan piščančji ali puranji file.
Eni bučko, po pol zelene in rdeče paprike, pol kolerabe, korenina peteršilja, en korenček, malo čebule in česna - vse do čisto drobno sesekljaj, prepraži na malo olivnega olja li masla, dodaj sveža zelišča, sol in poper, nekaj kapljici vina ali limoninega soka, žličko paradižnikove mezge ali pa sesekljan svež paradižnik.
Malo pokuhaj, dodaj še kakšno začimbo po okusu, in postrezi s testeninami, recimo zelenimi rezanci; čeprav taka zelenjavna reč čisto dobro tekne tudi z navadnimi polžki.
Na olivno olje stresi konzervo ali dve tunine, dodaj malo kaper, sol, poper, sesekljan peteršilja, malo origana, dodaš še žlico ali dve sladke smetane in še ena lahko omaka za testenine je nared.
Pa sveže naribane bučke z jogurtom in zelišči kot solata, za prste polizat.
Ali pa za čez krompirjeve njoke (kupiš zamrznjene, kdo bo to pacal na morju?)
Ob tako igri, kot je lahko kuhanje na morju, je škoda vsake minute, da kaj pripravljaš v naprej. Ali pa sem jaz morda preveč na "easy"? Komplicirala s hrano resda nikoli nisem, a na morju nikdar ni bilo polnjene paprike, golaža, segedina, pečenke in zrezkov v omaki. Nak, ponujajo obmorske tržnice preveč druge hrane, da bi še poleti mleli tisto, kar jemo doma pozimi.
V glavnem, morje je za uživanje, ne pa za obremenjevanje s kuhanjem. Vsaj meni.
Mamamia
mamamia