Gobe

Mygrace

sporočila: 6506

19. okt 2011 10:55

Replika:

Marsikdo, ki nabere več kot toliko, potem to raztala med sosede, žlahto, prijatelje....

Tako da včasih (ne pa vedno), pride manj kot 2 kili na glavo...

No, vsaj pri nas delamo tako. Eni se zapodijo v gmajno, drugi v hosto, tretji pomlajujejo rožmarin in žajbelj, četrti povabijo na pozno trgatev....kolektivna samooskrba pač.

Kuhamo v velikih piskrih tisto, kar kdo obvlada. Potem kolobarimo.

Konkretno včeraj:

zapuščena gmajna s starikavim šipkom. Porezali vse suhe, plesnive, zgrbančene in nikakve veje. Drugo leto bo tam šipek za vikat!

Aja, govorimo o gobah? Bohnedaj brcat in bohnedaj cele kolonije porezirat! Pljuvaš v lastno skledo.

Po vsakem razvratu pride maček. In po vsakem ropanju pride pomanjkanje. Je treba mislit malo za vnaprej. Saj imamo valjda otroke!!??

Mygrace

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

19. okt 2011 16:45

No, moje replike pa ne bo.

lp

cervus

darč  

član od: 30.3.2011

sporočila: 39

19. okt 2011 18:34

Aja sem pozabil napisati,da sta bila vedno prisotna tudi še dva člana družine,tako da nekaterim ne bo potrebno biti bolj svetniški od svetnikov.

darč

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17822

19. okt 2011 20:22

darč je napisal/a:

Aja sem pozabil napisati,da sta bila vedno prisotna tudi še dva člana družine,tako da nekaterim ne bo potrebno biti bolj svetniški od svetnikov.
darč

Pravzaprav je tale zapis nesramen, Darč. Moram razložiti?

rimljanka

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

20. okt 2011 13:39

Sergej C je napisal/a:

nola je napisal/a:
Puljenje in muljenje pa še zamrzovanje in drugačna hramba vsega, kar je zastonj in vsaj malo užitno je postalo za nekatere ne le gospodinjsko varčevanje ampak ob pomanjkanju vskršne druge substance stvar malo manj kot religioznega prepričanja.

Zelo verjetno je, da  bodo zaradi takih zlorab lastniki zemljišč ukrepali in uredili zadeve tako, kot so urejene v 'odraslih' državah, žal bodo tudi za spodobne sprehajalce in nabiralce ostale le omejene dovoljene poti in kvote nabranega.

Napaka Nola -  to ni postalo, ampak je ostalo! Pravica prostega dostopa do gozda in svobodno nabiranje gozdnih sadežev je že zelo stara pravica. Podeljena je bila z dekretom presvetle cesarice Marije Terezije v sklopu njenih reform. Tako po občutku pred kakimi 250 leti. (če sem prav poučen) V odraslih državah so lastniki zemlje uspeli del teh fevdalnih pravic pridobit nazaj. Pri nas na srečo ne in upam, da bo gozd še dolgo ostal kot delno javno dobro s prostim dostopom in omejenim strokovno nadzorovanim izkoriščanjem. Za razliko od 'odraslih držav' se ponašamo z enimi od najlepših in biološko najbogatejših gozdov na svetu.

LP

Sergej

Ja, Sergej, to so stare pravice, namenjene so bile pa od nekdaj - iz takih ali drugačnih razlogov - revežem, ki se drugače niso mogli preživeti. Njihovi potomci, ki so si na ta ali oni način opomogli, pa tako v gozdu kot tudi drugje siromašijo substanco, ki je zaradi njihove požrešnosti novodobnim revežem nedostopna. 

nola

jovita  

član od: 8.7.2007

sporočila: 394

21. okt 2011 7:03

Jaz sem "ljubiteljska" gobarka že vrsto let. Nabiram jih samo za lastne potrebe in prijatelje, ki iz različnih razlogov ne morejo v gozd.Moram reči, da se je kultura gobarjenje dvignila, ne najdem več potolčenih mušnic in drugih manj znanih vrst gob.Jaz nabrane gobe v gozdu očistim, še luknje pokrijem.

Če sem odkrita, kot nam nastavljata ogledalo pobudnika debate, bi tudi jaz nabrala polno košaro jurčkov.Če bi in ko bi jih našla.Takšna sreča je za gobarja prevelika, da bi se ji odrekel.To je tako, kot bi ribiču rekel, da naj izpusti kapitalski ulov.Ker je prevelik.In zgodi se ti enkrat na "sto" let.

Lani so krožili posnetki tovornjakov narabutanih neočiščenih jurčkov, ki so jih nabirali v naših gozdovih za prodajo.Tisto je druga pesem, četudi ima opravičilo boj za lažje preživetje.Pa ga ima res?Njim bi prepustila "mojo" srečo?Na srečo se ne gibljemo po istih gozdovih!

Hotela sem reči, bodimo strpni in spoštljivi.Med sabo in do narave.Predvsem do nje!

jovita

rosie  

član od: 15.9.2007

sporočila: 1141

21. okt 2011 7:21

jovita,

rosie

mejačka  

član od: 17.10.2008

sporočila: 601

28. okt 2011 16:28

Jaz pa nestrpno čakam, da se bo letos še kdo pohvalil s kakšno nabrano gobo. Sedaj bo čas za snežke, gobanom in njihovi žlahti pa je verjetno že pre mraz!?

mejačka

rosie  

član od: 15.9.2007

sporočila: 1141

28. okt 2011 16:55

Ampak če bodo temperature res take, kot napovedujejo - do 15, 16 stopinj, pa po moje zna še kaj zrasti.

Sem imela danes namen iti pogledat, pa je tako temačno in mokro, pa še malo me je strah medvedov, da sem ostala kar doma.

rosie

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15430

28. okt 2011 19:28

Jaz bom šla pa jutri- vreme bo, me prav zanima če še kaj raste. Danes popoldne sem imela obveznosti in me je kar bodlo pri srcu, da nisem bila v naravi.

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti