24. maj 2010 14:34
Takšno temo smo obdelovali slaba dva tedna nazaj.
Meni pri taki situaciji, bolj kot sama sladica, zabava skupinska dinamika med vožnjo. Tipo: ne vozi tako hitro, se bo tresla sladica in bo vsa zmečkana, pa cel dan sem jo delalala............in mali milijon variacij na to temo.
Plus, si ne morem kaj, da se ne bi spomnila ene od očetovih odovelih tet, ki je vedno, kadar je šla na pot - to je bilo pa z vlakom, s sabo tovorila eno maso suhih potic v drobtinahstem formatu in kakšno na pol od toplote uničeno šunko....in se je, revice, do smrti ni dalo prepričati, da naj tega na vsak način ne počne.
Plus, nikoli ne vem, kako oseba, ki postavi tako vprašanje, kako v osnovi stoji s cukrpekarskimi veščinami. Ker nekaj, kar zdrži v avtomobilu in tudi prenaša nekaj tresljajev....to so taka peciva, ki tudi drugače lahko stojijo na sobni temperaturi in pri tem ne razpadajo. In kdor zna narediti take stvari, jih bo znal tudi za potovalni format.
Relativno zanesljiva za pot je kakšna krostata, pa npr čisto korektna je tudi pita, ki jo pečeš v tortnem modelu in to tako, da krhko testo pritisneš na peki papir, cel pekač daš za pol ure v zmzrovalnik in po pol ure na testo naložiš sladko sadje. Jaz sem oni dan tako nalagala rezine manga (olupiš manjgo, potem pa režeš tenke krhlje manga in tako vse do kosti - ali kako se že reče tisti veliki peški na sredi, tule se vedno najde kakšen osveženi um, ki rad stvari definira) in lističe mandljev in sem lepila zadevo na testo z javorjevm sirupom, malo posula s cimetom in pekla 40 minut na 160 in je bila čisto korektna zadeva.
Vendelina jr.