23. sep 2003 22:53
Komot, Vesna
4 cela jajca penasto stepi, dodaj 20 dag sladkorja in 1 vanilin sladkor. Stepaj dalje, dodaj 3 žlice vroče vode in stepaj, da je močno penasto. Nato previdno ročno (jaz s kuhalnico) vmešaj zmes 20 dag moke in 2. čajnih žličk pecilnega praška. Pazi, da mešaš pravilno: od spodaj navzgor. Mešaš nekaj minut (poglej, na dno, da pobereš vso moko). Nato zliješ v pekač. Pečeš 40 minut na 180 stopinj.
Biskvit 2x prerežeš (z nitjo gre super!). Jaz dam nato spodnjo ploskev biskvita nazaj v pekač (tisti, pri katerem gresta dno in obod narazen), biskvit najprej namočim (z vodo + sladkor + rum ali voda + malinovec oz. sok za razredčit), nato pa namažem z marmelado od gozdnih sadežev (to imam najraje, zato je vedno doma
). Namažem s kremo in nato navlažim naslednjo ploskev (ne namažem več z marmelado) ter spet namažem s kremo. Zgornjo ploskev pa navlažim od spodaj, torej tisto stran, ki je na kremi.
To naredim en dan prej in je 100x boljša, ker se biskvit lepo napije, krema pa strdi.
Krema se naredi takole:
1/2 l sladke smetane (ne zmiksane!), 200 g na kocke zdrobljeno jedilno čokolado in 15 dag masla mešaj v posodi na šibkem ognju, da se masa segreje in vse stopi (pazi, da ne zavre!). Odstaviš in vsake toliko pomešaj, da se hitreje shladi. Masa se mora OBVEZNO ohladiti, nato pa jo zmiksaš do primerne trdote za mazanje. Ta krema se bo čez noč v hladilniku še dodatno strdila.
In to je to! S prelivom imam več težav. Ponavadi sem le namazala stepeno sladko smetano, ampak mi je boljši čokoladni preliv, pa še lepše mi izgleda.
Če te še kaj zanima, vprašaj. Dober tek!
Asja