28. avg 2012 9:54
Jaz odsvetujem letenje z Ryanairom, ker letalisce Bouvais je zelo dalec od centra Pariza. Sicer imas moznost avtobusa, ampak tukaj se pojavi en majhen problemcek, in sicer ponavadi so leti od Ryanair-a ob zelo cudnih urah : prihod v Pariz je okoli 22-23h in odhod je zelo zgodaj, pomeni, da imas let lahko ze za 6-7 uro zjutraj in takrat ni veliko povezav, kar pomeni, da si zadnji dan prisiljen ali cakati cez noc na letaliscu ali pa si poiskati nocitev v blizini letalisca.
Ce se ze odlocate za nizkocenovne lete, potem bolj svetujem Easyjet (kot je svetoval trpaslik), ker njihova letala pristajajo tudi na CDG (v enem od terminalov (mislim, da je to 2, nisem pa sigurna, sicer so pa itak vsi terminali povezani med sabo z avtobusi, vlakci ali pes) imas zeleznisko postajo, ki te pelje v center Pariza. Da si ne otezujes zivljenja s kupovanjem zelezniskih kart, ker Pariz je razdeljen na tri cone (A, B, C) in ti potem ena karta velja v coni A, a ne v coni B, je najbolje kupiti nekaj dnevno ali tedensko karto, ki ti pokrije Pariz (ali pa vsaj tisti del Pariza, kjer se bos zadrzeval). Cenovno sicer ni ravno poceni, se pa lahko vozis po celem Parizu, prestopas in menjavas smeri po mili volji.
Ce gres z avtom v Pariz (mi jo ponavadi mahnemo cez Italijo), cestnine niso ravno poceni, paziti moras, da ne gres skozi predor Mont Blanc, ker ta je drag ko zafran, mi jo ponavadi picimo skozi Aosto in cez prelaz Petit Saint Bernard, potem po lokalnih cestah do Chambéry-a in naprej po avtocesti. Avtocesta v Franciji pa je tako: Chambéry-Lyon je 10eur, Lyon Pariz je cca. 30eur. S tem, da imas moznost, da se tudi spravis dol z avtoceste in malo prevozis Francijo po regionalnih cestah, vidis lepo pokrajino ... vse je odvisno od tega, ali vam je cilj videti samo paket Paris-croissant-TourEiffel ali vam je tudi pot do Pariza ze del dogodivscine. Npr. celotni departma Rhône-Alpes je zelo lep, (peljes se skozi Savoie, Isère, Ain, Rhône) in je skoraj skoda, ta predel prevoziti po avtocesti, ko ne vidis veliko.
Glede nocitev v Parizu pa je najbolje najti kaksne hostle v centru, ki so bolj poceni. Sicer ni to nek hotel , se pa da prit zelo poceni skozi.
urska