15. apr 2010 12:12
Ni, da se na kulinariki reši skoraj vse....
However, tole se pa da in je totalno enostavno. Daj sinu mir.
Ko je mladostnik v puberteti, ima poln kufer staršev, ki mu cel dan najedajo s pametnimi usmeritvami. Ko je otrok v puberteti, takrat se pojavi potreba po tem, da vzpostavi identiteto. Ni več tistega, ko je hotel početi vse tako, kot starši (ko so bili otroku starši absolutni zvor in jih je kopiral), temveč hoče biti različen, drugačen, kot so starši. Kako biti drugačen kot starši? Hja, najprej tako, da se upiraš čisto vsemu. To je pač faza negacije: zavrača nasvete samo zaradi tega, da bo NJEGOVA obveljala, pa magari je slaba. Ko otrok dobi nekaj satisfakcije, ko obvelja NJEGOVA (pa magari slaba, ker se starši enkrat naveličajo in takrat obvelja mladostnikova), potem šele nastopijo pogoji, da otrok oceni, katera od NJEGOVIH je pa kaj vredna in kaj ne. In potem, ko ne najde dobre svoje ideje, glej ga zlomka, takrat pride celo VPRAŠAT...
Je bilo tako tudi s tabo in z vsemi, ki smo bili v puberteti, tu ravno kakšne toplo vode za odkrivanje ni.
Skrakta, dlje časa, ko boš sitnarila z držo, dlje časa se bo otrok zapiral in odmikal od tebe in dlje časa boš s tem sitnarjenjem ohranjala fazo negacije. Daj si mir in daj otroku mir, bo šlo lažje.
Ker, drža, konec koncev, ni taka silna stvar, ki se s pametjo ne popravi. In tudi skoraj ni otroka, kateremu v puberteti, ko otroci hitro rastejo, ne najdejo kake slabe drže.
In tudi ni nikogar, ki ne bi imel vsaj malo skolioze.
In ne gre, da bi tule zanemarjali pomen drže (jaz sem vernica dobre drže in sem na oblačilnem topicu že večkrat to poudarila), ampak v tej zgodbi je to sekundarnega pomena. Moj nasvet je: ne sitnari otroku zdaj, ker ga s tem odganjaš. Ker bo kmalu čas, ko bo mlado srce nemirno in bo glava v oblakih in takrat bo otrok potreboval pametne starše (od tega, da mu povedo, kako se spopasti z mozolji naprej), h katerim bo sam prišel po nasvet in pomoč, ko bo to potrebno (in teh tem bo, verjemi, kar nekaj, to spada v osnovni paket odraščanja). In otrok, ki mu ne težijo zaradi drže, bo lažje za nasvet vprašal starše, medtem ko bo otrok z "zateženo matko in fotrom" za nasvet vprašal koga, ki ni tako zatežen.
Got it?
Vendelina jr.