5. okt 2003 23:21
Jaz imam vrtljivo fritezo že 15 let (eno in isto, enkrat sem menjala samo tesnilno gumo na pokrovu, redno pa menjujem ogljikov filter-absorbcija vonjav in maščobni filter, vedno pečem pod vključeno napo). Resda cvrem v fritezi večinoma pommes frites, občasno panirane zadeve, za pusta pa še krofe, vendar je ne bi nikoli zamenjala za nobeno drugo. Pommes frites pečem 2-3 x zapovrstjo in šele potem olje filtriram in fritezo pomijem, če pa delam kakršnokoli drugo cvrtje, fritezo vedno sproti pomijem. Postopek pomivanje: pokrov in košaro dam v pomivalni stroj (ko se nabere le preveč oblog, jo odrsam z rost frej žičko z dodatkom detergenta), kabel spravim v namenski prostor, fritezo pa naslonim na rob pomivalnega korita z zadnjo stranjo (kjer je kabel). Friteza visi nekoliko čez rob. Na tak način se jo da krasno pomiti (ni je potrebno držati pod pazduho) in tudi splakniti. Ko mi bo ta friteza "crknila", bom sigurno kupila ravno tako.
Lep pozdrav.
P.S.
Kljub temu, da cvrtje ni del zdravega prehranjevanja in se zato ne priporoča (na žalost so pa cvrte reči takooo dobre), lahko omilimo vnos maščobe z ocvrtih živil tako, da jodobro popivnamo na papirnih brisačah. Naj nam jih ne bo škoda. Vsekakor pa je cvrtje v fritezi bolj zdravo kot cvrtje v kozici, saj je v fritezi kontrolirana temperatura, v kozici pa se maščoba mimogrede pregreje (vidimo dim). Pri pregrevanju maščob prihaja do tvorbe kancerogenih snovi. Še en nasvet: za cvrtje raje uporabljajte namensko olje (arašidovo - Frivita), ki prenese višje temperaure.
Še enkrat lep pozdrav.
Nen