22. feb 2010 13:05
Še moj prispevek:
Kot prvo, vzemi si čas za vzhajano testo. Ne moreš si umisliti - zdaj grem zamesit testo, nadevat in čez eno uro bomo jedli. Ne, tako ne gre!
V posodici (recimo, litrski) razdrobi kocko kvasa, dodaj žličko moke in žličko sladkorja. Prelij s toplim mlekom (približno 3 dl oz. koliko zahteva recept), premešaj, pokrij s kuhinjsko krpo in daj zraven štedilnika. Mleko mora biti toplo tako, da ko pomokaš prst je toplo, ne prevroče. Jaz ponavadi vključim plošče od štedilnika, da se mi ozračje ogreje. Kvas pusti naj vzhaja, čez 20 - 25 minut bo napolnil posodico.
Med tem pripravi moko, ki jo daš v večjo posodo (plastično ali "vandliko"). Jaz ponavadi dam pol ostre, pol gladke moke; moko posoli (odvisno kako je po receptu). Naredi vdolbino.
V drugi posodici razmešaj maslo, jajca oz. rumenjake - torej, vse kar spada zraven po določenem receptu.
Poglej, če je kvas zadosti vzhajal. Če je, potem začni: v roki imej kuhovnico ali večjo vilico; v vdolbino vlij razmešano maslo, jajca.... in počasi vmešavaj z moko; sedaj vzemi vzhajan kvas, počasi ga vlivaj in sproti vmešavaj moko. Če ti se zdi, da ni dosti mehko, še malo podlij s toplim mlekom (lahko tudi s curkom tople vode). Še en čas (približno 5 minut) vmešavaj s kuhovnico, odloži kuhovnico in gneti z roko. Sedaj vso "gmoto" testa stresi na pomokano površino in začni mesit z rokami. Mesiš - ne s prsti ampak z dlanjo. In tako mesiš, mesiš..., malo pomokaš..., spet mesiš. Nič zato, ker ti se lepi za roke. Mesiš, pa smet na rahlo pomokaš... in tako "mesi sine!" približno 10 - 15 minut. Po tem času ti se bo naredila lepa kepa testa.
Posodo, kjer si mesila od začetka dobro pomokaj in notri daj kepo testa, tudi testo na rahlo pomokaj; pokrij s kuhinjsko krpo (ali če je plastična, pokrij s pokrovom) in daj na toplo.
Jaz dam ali v odprto pečico segreto na 50 stopinj, ali zraven štedilnika (če se mi zdi, da ni toplo, spet malo vključim plošče, da se ozračje ogreje).
Sedaj pospravi vse tisto, kar si popacala okrog sebe; testo pusti naj vzhaja.
Če si delala, kot je napisano zgoraj, ni šans da ne bi vzhajalo.
Ko je testa v posodi 1x ali še malo več, vedi da je pripravljeno za nadaljnjo obdelavo.
Naprej delaj tako, kot zahteva recept.
Želim ti uspeha..., če ne tokrat, tretjič bo sigurno. Petič ti bo že samoumevno in se boš spraševala "kako za vraga ženskam ne uspe vzhajano testo!".
Pozdravček!