1. mar 2012 17:37
Sadike goji jagode so bile lani povsod, še v Tušu pomladi po 6€, če se ne motim.Predlani smo posadili dve, ena se je takoj posušila, druga pa je rastla v vse smeri neba.V višino skoraj 2 m, v širino kolikor smo ji dovolili.Vsaka vejica, ki je prišla do tal, je pognala korenine.Pa sem jo rezala, privezovala, usmerjala...Imela je preveč hranil (posadili smo jo na vrtu med jagodičevje na deblu), zato jo je napadla plesen.Rodila je, ampak so plodovi majhni in kisli.Jeseni sem jo presadila k ograji med maline, privezala k ograji, pa bomo videli kako bo z njo.
Ugotavljam, da so nas spet navdušili z neko eksoto, ki ni nič posebnega.Cvet je sicer lep, a komaj viden,enako plod.Mislim, da ima naša divja robida več vitaminov (ne me raztrgat zaradi mnenja), okus pa ima neprimerno boljši.Robida.
Vrtnarji so mi razložili, da so pri nas v prodaji dve opciji:podtaknjenci so cenejši (moj primer) in cepljene sadike, ki imajo lepšo rast in bolj rodijo.Oboji pa najbolje uspevajo v kakšnem suhem sončnem do polsončnem kotu.Pa škarje imejte v rokah vedno, ko greste mimo, da jih nadzorujete v rasti.Aja, pa ob avtocestah so jih sadili za utrjevanje brežin, torej so trpežne in jih ni treba ne gnojiti in ne zalivati razen ob sajenju.
jovita