29. jan 2010 14:14
Vendy, Vendy, " šta nam napriča " ( jaz namesto, da se učim, že cel dan nisem knjige odprl, bi pa res rabil eno okrog ušes, da me mal zbrihta ).
Kako tako zagotovo veš, da šiba ni iz raja prišla ( jaz sem namreč slišal drugače )?
Tista tvoja teorija o vzgoji z zgledom napeljuje na to, da otroci delavcev bodo delavci, otroci intelektualcev ( kar koli to bilo, lahko tudi kvazi ) bodo intelektualci, bodoči da imajo take zglede. Otrok reveža ( naj te spomnem, da sedaj imamo kapitalizem ) bo v šoli tudi tako obravnavan, otrok enga drugega, bo obravnavan čisto drugače, in tudi rezultati bodo vidni. Po tvoje, bi starši mogli imet ene dve fakultete, da bi znali pravilno vzgajat otroka. Sicer se s tvojo psihopatologijo mlačenja lahka tudi večinoma strinjam, bodoči, da sem odraščal v okolju kje ni bilo izobraženega človeka daleč naokoli ( moj oče je bil zidar, in to je v tem kraju bilo zagotovo več kot danes v kakšnem okolju doktor znanosti ), vzorci vzgoje otrok so bili " vse sorte ", od tvojega patološkega mlačenja, prek, sem ter tja kakšne okoli ušes, do čiste permisivnosti ( prav čudne za kraj in čas ). Rezultati vzgoje: težko rečem koliko je pri komu prevladojoči vpliv vzgoje, razen, da so starši ( nekateri ) pustili otroku da je sam našel kaj ga zanima in se ustrezno izšolal ( pripomnem naj, da je to bilo takrat možno, še nismo imeli kapitalizma ). V vsakem primeru, zglada od doma ni moglo bit tapravega.
Pa še resnična zgodbica iz tega časa: en naš sosed je delal na občini ( pa ne kot župan, menda je bil vratar ), imel je tri sina ( ta srednji je bil moj kolega, mojih let ). Najstarejši sin se odloči, da bo hodil v šolo. Starši dovolijo, v enem tretjem razredu gimnazije se zatakne, po ponavljanju, opusti šolanje ( odide v nemčijo delat kot natakar ) srednji sin se bo tudi šolal: po enih šestih letih je ( če sem pošten: kumi ) končal sredno tekstilno šolo ( danes le lastnik optične delavnice-očala in podobno ). Njihov oče ( mati ni delale, živelo se od ene plače, vzgoja je bila čist permisivna, ne verjamem, da so kdaj dobili kašno okrog ušes ) je imel tega šolanja dovolj, in se odloči, da bo najmlajši končal poklicno šolo, oče kar zbral, za mizarja. Ta najmlajši je ta čas, ko je hodil v poklicno šolo, končal tri letnika večernje šole - gimnazija, potem se oči omehča in mu pusti, da četrti letnik gimnazije naredi redno. Po maturi, odide k bratu v Nemčijo in tam diplomira elektrotehniko.
Pa da ti mal piham na dušo. Einstein ( to je bil en moj sosed ) je ( baje ) rekel: nobene druge pametne vzgoje ni kot biti zgled - če ne gre drugače, zastraševalen.
Uf, če bi jade to sedaj videla, kaj sem napisal.............
ežoj