30. jan 2012 17:46
In še nekaj, Slovencem pač ni blazno težko obsojati programa nad Judi. Ker je pač tako, da Sloveci in Judje ravno nikoli niso imeli kakšnih silnih stikov in v bistvu se zelo slabo poznamo (mimogrede, septembra je vsakoletni dna Judovske kulture v Slo.) in tako tudi med drugi svetovno vojno niso Slovenci delali nobenih nečednosti nad Judi.
Ko pa pride zgodba v malo bolj domače vode, ko se začnemo šteti na partizanske in na bele familije (mimogrede, a obstaja kdo, čigar družina živi tule več kot 70 let in ki med svojim nimai prednikov na obeh stranhe?), takrat gremo pa takoj v bolj bojevite prestave. Pa v simbolne napade. Tisto o "krvavi zvezdi" , grem stavit, ni zraslo na mizarkinem zeljniku, ona je brzčas zadevo pobrala od nekoga, ki ga doživlja kot intelektualno avtoriteto. Bi rekla, da je tale simbolizem prišel iz krogov, ki so blizu idejno-političnega vrha RKC. Mene vedno, kadar začne nekdo iz teh krogov kvazibiblično in apokalipitčno govoriti o krvavih simbolih, prime, da bi rekla, da je križ tudi blazno kravava zadeva. Resnici na ljubo, enkrat je nekdo v družbi res tako najedal, da sem to tudi spustila in je bila potem dolga tišina...... Ne zaradi tega, ker so na njem križali prve kristijane. Temveč zaradi tega, ker so v imenu širitve krščanstva pobili mnogo staroselcev (Latinska Amerika, križarske vojne) in ker so v imenu pravih kristijanov proti manj pravim v imen inkvizicije pobili mnogo ljudi. In institucija, ki ima v svoji zgodovini toliko stoletij krvave preteklosti, naj izvoli to upoštevati, vedno in vsakič, ko jo prime, da bi drugim kaj očitala.
In naj raje pogleda, koliko rezerve ima v širjenju in vzgoji osnovne krščanske ljubezni (ali pa jo v resnici zanima zgolj in predvsem kšeft, nepremičnine in neobdavčeni prihodki) in ali v resnici želi razmišljujoče ljudi, ki dajejo roko v pomoč in pozdrav nasproti prihajajočemu v svojih vrstah, ali pa so ji ljubše ovčice.
Ker razmišljujoči ljudje znajo prebrati tudi kaj daljšega, kot so molilni obrazci. Npr. razlage enciklik. Npr. razlago enciklike De Divini Redemptoris iz 1937, ki je nastala zaradi prevelike bližine papeža Pija XII s fašisti in nacisti in ki je idejno apologizirala kolaboracionizem. Tako da, tisti, ki misli, da je v "reprezentanci brez greha", naj kar meče kamenje.... Anybodiy? No, saj sem vedela.
Vendelina jr.