20. jan 2010 11:50
spagon je napisal/a: |
Meni se zdi bivanje v študentskem domu neprecenljiva izkušnja. Navadiš se samostojnosti in prilagajanja, pridobiš veliko novih prijateljev in znancev. In bivanje v študentu ni samo en velik žur. Priznam, ko smo žurali, smo žurali za prav, ko pa smo se učili, smo to delali skupaj skupaj, si pomagali, se spodbujali in se skupaj veselili vsakega narejenega izpita. saša |
Zelo soglašam!Tudi meni je tako bivanje v dijaškem kot bivanje v študentskem domu dalo tisto, česar ti ne morejo dati še tako ljubeči in skrbni starši - pouk o sobivanju - v praksi, toleranci, kolegialnosti, predvsem pa veliko mero samostojnosti!
Človek se tako na zelo prijazen "priuči" vsega tistega, kar ga bo itak spremljalo v življenju, ko bo moral zleteti iz domačega, varnega zavetja lastne sobe, družinskega hladilnika, samo svoje kopalnice ... Na "mojo" pritlično sobo takoj pri vhodu "štirki" v Rožni dolini, skupno kuhinjo, skupno kopalnico za ves trakt in "TV sobo" imam samo lepe spomine. Res! Morda tudi zaradi tega, ker sem bivanje tam že pričakovala s pozitivno naravnanostjo, brez strahu, kako se bom ujela z ostalimi, ali bo kaj žura, ali bo kaj miru in podobno.
In tudi pri nas so bile žurke, kadar so pač bile - ene napovedane, druge spontane.
In vsakemu kdaj ni ravno "pasalo", da je se ob njegovem mukotrpnem čepenju za zoprnim izpitnim gradivom na drugem koncu hodnika razlegal smeh in glasba "žurerjev". Ampak se je vsak lahko tudi sam odločil, kaj bo storil - ali se pridružiti žurki, ali pa oditi do sosedov in jih prositi za več tišine. Kolikor imam v spominu, ne eno , ne drugo nikoli ni bil problem. KOt pravi Spagon, študentsko življenje še od daleč ni neko non-stop žuriranje. Po celodnevnem poslušanju predavanj in velikokrat še dodatnem delu, je namreč malo "junakov", ki so sposobni večer za večerom "razbivati škatle" in "delati kažin" kot pravimo pri nas.
Bivanje v študentskem domu je zelo podobno bivanju v večstanovanjski stavbi. Sosedov si res ne moreš izbirati, odnose z njimi pa si s pravim pristopom lahko narediš take, da ti je to samo v veselje.
Bodočemu farmacevtu želim vse najlepše in seveda uspešen študij!
Mojca