Pozdravljeni.
Vem, da obstaja že kar nekaj tem glede sušija, vendar se nobena ne opira eksplicitno na pripravo domačega "dostopnega" sušija (kaj sem mislil z dostopnim, boste videli v nadaljevanju). Če pa sem si vseeno preveč dovolil, pa temo enostavno zaprite in me napotite v eno od že obstoječih tem :) Vidim, da je na forumu kar nekaj uporabnikov, ki so jim sušiji precej blizu, tako da verjamem, da bom tukaj dobil največ pomoči.
Suši bi rad naredil zase in za svoje bližnje, saj hočem da se nekako znebijo teh stereotipov o "surovih ribah". Ne bi pa se rad preveč vrgel v stroške, poleg tega pa bi tudi rad uporabil prekajene ribe in ne "povsem" surovih.
No, pa grem kar povrsti.
Riž - Ne bi rad kupoval nekega posebnega japonsko-kitajskega riža. Saj bo naš domači "zlato polje", dovolj dober, kajne? :)
Rižev kis - Tudi tukaj se ne bi vrgel v dodatne stroške, nimam pa pojma koliko se le ta razlikuje od navadnega vinskega kisa?
Wasabi in Nori - To bi kupil, tako da s tem ni problema. Razumem, da se brez tega ne da. Niti ne mislim narediti brez teh dveh stvari. Je potrebno še kaj drugega vedeti o teh algah?
Prekajena losos in tuna - So primerne še kakšne druge ribe? Kako je pa kaj z repi rakcev? Predvsem te me zanimajo, ki jih imajo v Merkatorju v taki stekleni skodelici.
Kumara - Ok, kumar ne maram in ne prenesem, tako da bi namesto tega uporabil zéleno. Bi bilo to OK? Je še kakšna druga primerna zelenjava?
Avokado - OK
Ingver - Doma imam že svež ingver, zaradi kitajske kuhinje. Samo se mi zdi, da se tukaj bolj uporablja vložen ingver?
Omaka - Enostavno me zanima kako je z omakami kamor pomakamo naš suši. So vedno zraven, ali ponavadi niso? Je to le "normalna" sojina omaka, ali so lahko še kakšne druge?
Kako je pa z omakami V samem sušiju?
Bambusova podloga za zvijanje - Se da zvijat tudi z navadno krpo, ali predlagate kaj drugega? Mogoče bi nekje lahko našel tudi tisti "kitajski koledar". Če ga malo popucam, zavijem v kako folijo ipd, bi bil mogoče kar primeren :)
Če imate ideje za kakršne koli druge "dostopne" sestavine/pripomočke, na dan z besedo. V receptih sem npr videl tudi rakove palčke (ang. crab). To pri nas sploh prodajajo?
No zdej pa k vrstami in tipi sušija.
Nekaj sem si pomagal z našimi recepti, npr "Moj Sushi": http://kulinarika.net/recept/eksotika/Moj_sushi-131 , večinoma pa prebiram tuje strani.
Opiral bi se predvsem na dve vrsti sušijev (Nigiri in Maki), če pa ima kdo voljo in veselje opisat še kakšnega, pa kar na dan z besedo.
Nigiri suši
Kot razumem je to z rokami oblikovan riž, na katerega damo ribo, vmes pa malo wasabija.
To bi naredil z lososom in tuno. Še kakšna druga možnost?
Našel sem tale youtube video, ki lepo prikazuje pripravo tega sušija:
http://www.youtube.com/watch?v=cdQzX9SR_gk
Vidim, da je ena od možnosti tudi "shrimp" oz. te rakci, katere sem omenil zgoraj, da jih prodajajo v Merkatorju. To se jih pač nareže tako natanko, ker tisti v kozarčku so precej debeli? :)
Še kakšni drugi nasveti?
Maki suši
No, teh je pa res toliko različnih variacij, da bi potreboval pomoč pri raznih kombinacijah.
Videl sem, da so nakteri "okrogli", eni so "oglati", tretji pa obrnjeni navzven (California rolls?)
- Kakšne so torej kaj kombinacije?
- Kako veliki naj bodo nori lističi?
- Kako debelo se nanese riž?
Vem da se da marsikaj pogruntat enostavno s prakso, ampak kakšna predhodna informacije več, ne škoduje. :)
OK... Že tko sem vam nasul ogromno informacij in vprašanj, tako da zaenkrat bo dovolj :)
Hvala vam za vašo pomoč
LP
CoreySteel