6. jan 2010 4:54
Ko se je pred dvema letoma hči odločala za poklic si niti v sanjah nisem predstavljala da si bo izbrala tak študij kot si ga je. Vedno sem, podobno kot mammamia, pa tudi ker je izrazit naravoslovec nekako računala in tudi včasih omenila, da bi bil dober poklic nekaj v zvezi z računalništvom, informatiko, mogoče matematiko ali čim podobnim.
Potem so prišli informativni dnevi in z veseljem si je ogledala 3 fakultete in bila povsem navdušena nad tisto, ki si jo je sama izbrala. Seveda je bilo potrebno tudi veliko učenja in dober uspeh, da je prišla na željeno smer. Sedaj je v 2. letniku in ji je študij izredno zanimiv, mi pa moramo čez vikend poslušati kaj vse so čez teden delali, kaj so novega izvedeli. Kljub oblilici učenja, kljub temu da v prejšnjem letu skoraj ni imela počitnic zaradi študijskih obveznosti, ni doslej še niti enkrat omenila, da ji je težko in da bi šla kam drugam. Pot pred njo je še dolga, saj študij traja kar 6 let, kot sedaj kaže pa mislim, da se je v študiju, ki si ga je izbrala našla, pa čeprav je in bo še večkrat težko. Mi ji bomo po naših močeh pri študiju pomagali in držali pesti, da bi uspela.
Kot so že mnoge predhodnice povedale si je treba študij poiskati v smeri, ki ji je všeč, seveda tudi ob upoštevanju uspeha, ki ga sedaj dosega in tudi vpisov in omejitev v preteklih letih. Že sedaj si lahko sama okvirno izračuna točke, ki bi jih lahko realno dosegla, da vidi kje je. Mogoče so res dober vir informacij prav študenti, ki že študirajo na določeni fakulteti. Predvsem pa naj si izbere nekaj kar jo veseli, kar bi v življenju rada počela in nikakor kar nekaj, samo da gre od doma, ker bo potem ponavadi tudi podobno hitra vrnitev domov ali pa beganje od fakultete do fakultete, pa tu pol leta in tam mogoče leto, na koncu pa razočaranje. Razmere pri zaposlovanju se zelo spreminjajo, tako da je res težko napovedati kje bodo čez 3,4 ali 5 let odprta delovna mesta.
Veliko sreče pri iskanju primerne fakultete, če imata možnost, sledita hčerinim sanjam in naj si izbere tisto, kar jo res veseli in jo bo veselilo še leta. Srečno.
tedyka