30. dec 2009 5:04
Jaz naredim hrenovo omako tako, da na maslu malo prepražim drobtinice, zalijem z juho, pokuham in dodam žlico ali dve hrena iz kozarčka (previdno najprej žlico, nato poizkusim, če se mi zdi preveč blago pa še dodam, da ni preveč ostro), res drobno naribam jabolko in dodam žličko sladkorja ter še malo pokuham. Omaka zelo paše k mesu in praženemu krompirju.
Drugače pa porabim govedino iz juhe tudi tako, da jo lepo zrežem na rezine (lepše se reže ko se malo ohladi), na olju prepražim drobno sesekljano čebulo, kakšen strok česna in na koncu dodam še zmečkan korenček iz juhe. Nato dodam rezine govedine, malo solim, popram, lahko malo vegete in jih opečem z obeh strani, zalijem z vodo ali juho, po potrebi dodam košček kocke za omako in malo pokuham ter zgostim z žličko moke. Včasih omako precedim ali prepasiram s paličnim mešalnikom, včasih pa pustim da se čebula vidi. Ko odstavim z ognja ddodam še rezinico masla in odlična "pečenka" je tu. Lepo paše k pireju ali praženemu krompirju in še malo juhe ter solate, mogoče kakšna priloga in odlično nedeljsko kosilo je tu.
Sicer pa jaz juho skoraj vedno kuham iz reber ali prsi in to pojemo v nedeljo že za tak pozen zajtrk, namesto kakšne salame ali podobnega, ker juho vedno pristavim že zelo zgodaj, tako da ni potrebno razmišljati kako bi govedino uporabili.
lep pozdrav
tedyka