10. jan 2010 7:34
Rimljanka, kaj pa podnebne spremembe? Hocem reci, da kar je veljalo, recimo trideset let nazaj, danes ne drzi vec tako zelo... Opazam namrec, da so zadnje case pri nas redni gostje ptice, ki so bile znacilne za druga okolja. Na nasem koncu niti najstarejsi ne pomnijo sivih capelj, galebi so bili le ob morju, zdaj imamo capelj in galebov vse polno. Kake tri, stiri leta poleti lahko opazujemo jate cudovitih cebelarjev, za katere tudi pravijo, da jih v nasih krajih se ni bilo. Krasne ptice, lahko jih opazujem na elektricni zici tik nad naso hiso. http://en.wikipedia.org/wiki/European_Bee-eater -. V nekaterih virih sem zasledila, da se bojijo cloveka, "nasi "se pa sploh ne zmenijo za take ugotovitve..., ali pa se morda ( poleg podnebja) spreminjajo tudi njihove ustaljene navade? In ker je ze govora o cipah - v eni mojih it. knjig za travnisko cipo (Anthus pratensis) pise, da da je stacionarna, v drugi knjigi in na spletu sem pa zasledila, da je delna selivka oz. selivka. Pa se znajdi, ce se mores... lp