19. dec 2009 11:38
Oh, pa ravno v četrtek sem na ograji za Bežigradom občudovala (žal iz avta pred semaforjem, pa ni bilo možnosti, da bi fotografirala) pravio jato, vsaj kake 15 kosov, ki so živahno obirali plodove z ameriške vinske trte, ki je bogato obrodila.
Sem pa kak teden nazaj na Tivolski v Ljubljani videla tako jato vran, kot v življenju še ne. BVrane so plenilke malih ptic, seveda.
Se strinjam z limnol.
Je pa res, da pri nas na deželi, tik pod gopzdom, ne manjka ptic, čeprav je poleti prav nad nami vztrajno krožila cela družina ujed, mladiča, vsaj dva, sta se učila letat, se oglašala cele popoldneve,.... Res ni težko videti kake 4 vrste sinic, brgleze, vrabce, zelence, tudi detel je pogost gost. Kadar je v gozdu dovolj hrane, jih ni kaj veliko, če je ni, pa siničke kar na okno potrkajo, kadar je krmilnica prazna.
Poleti taščice, šmarnice, pogorelčki, liščki,.... redno preletavajo našo parcelo. Nič posebnega ni, če taščica pride v sobo v pritličju, če so le vrata odprta.... Je pa zanimivo, da so pri nas kosi trenutno redki, a to ne pomeni, da jih čez leto ali dve ne bo.
Morda še to, sem zadnjič brala, da postajajo naši (no, naš res ne in ne bo) mrtve oaze, z mejami iz "cipres", lepo zeleno travico brez enega cvetka, nekaj okrasnimi grmi. Na takih prostorih za ptice ni hrane, torej jih ne bo. Tudi o tem bi bilo vredno malo razmisliti.
Moram pa reči, da mi je bilo najlepše doživetje do zdaj, ko sem ob cesti, na travniku ob reki Gračnici lani konec poletja videla par črnih štorkelj. Ja, vem, nista ravno mali ptički, pa vendarle....
rimljanka - zasebno mnenje