20. dec 2009 16:16
Hja, tako je, ribe so eno, raki drugo, nama je na začetku eksperimentiranja s slednjimi pač uspelo, da so nama podtaknili očitno stare škampe. Sveže morske stvari prepoznaš po vonju, kar je v LJ ribarnici zelo težko, ker je smrad obupen. Sveža riba namreč NE smrdi in vonj v ribarnici pač ni vonj po ribah, ampak po starih ribah. Če je šel moj dragi kdaj sam, je domov tako prismrdel, da so šle obleke nemudoma na luftanje, če to ni pomagalo, pa v pranje
Tudi jaz sem padla na foro, da imamo v LJ daleč najbolj sveže ribe, pa jo tudi spregledala. Čisto vse ribe, ki jih prodajajo (z redkimi izjemami npr. Piranskih cipljev nekajkrat letno) pridejo k nam prek ribjih borz, najbližje so v Italiji, natanko toliko stare, kot sem napisala. Verjetno tudi ne veste, da nas potrošnike farbajo z raznimi spreji, da se ribe lepo svetijo, in za škrge (večina ljudi pač ve, da ima sveža riba lepo rdeče škrge) in kapljicami za oči, ki preprečujejo motnost. Tako kupiš na pogled lepo ribo, doma pa ugotoviš, da ti v hipu zasmradi hladilnik. Še enkrat ponavljam, sveža riba ne smrdi! Ko naročim Fondine brancine, mi nikoli ne smrdi v hladilniku (toliko o tem, kdo je oz. ne je gojenih rib).
So pa prodajalci na tržnici zelo slabe volje, če hočeš ribo potipati preden jo kupiš. Sveža riba je namreč zelo čvrsta, tiste na prodaj, pa večinoma mlahave in mehke. Probaj prijeti ribo za glavo (nezmrznjeno seveda), riba mora stati vodoravno! Bolj ko je povešen trup, starejša je riba.
Mislim, da je o tem treba govoriti, ker pojemo čisto preveč tretjerazredne robe.
ZZak, ne vem niti, če bi komentirala tvoj komentar, ker si me s svojim pisanjem tukaj gor že nekajkrat prepričal, da ne veš prav dosti o dobri hrani. Orada za 3 €, ki je prišla iz drugega konca sveta, pač ne more biti odlična, lahko je največ povprečna (in to je hud kompliment).
strelka