6. dec 2009 10:30
Ko sem sama morala paziti na holesterol, je bilo suho sadje med prepovedanimi, saj ima veliko kalorij in tudi sladkorja. Tako da sladice s suhim sadjem ne bi uvrščala na jedilnik, vsaj ne brez predhodnega posveta z zdravnikom.
Tudi listanto testo ni priporočljivo, saj vsebuje maslo, ki naj bi se ga ljudje s preveč holesterola izogibali, in če dodamo še rumenjake v kremi, je to lahko hitro preveč (recept od Ognjič je seveda druga zgodba). Ampak najbolje je vprašati zdravnika, jaz pač govorim, kaj je bilo dovoljeno in kaj prepovedano jesti meni, ko sem imela težave s holesterolom in trigliceridi (in jih še vedno imam).
Razen zavitkov (ker vlečeno testo pač ne vsebuje jajc in ima v sebi le malo maščobe) sem jedla puding, skuhan s ponetim mlekom, pa kakšne sladice iz skute, narejene iz posnetega mleka, sadne želeje (brez sladkorja). Izogibati se je treba tudi oreškom, ker vsebujejo precej maščob in kalorij.
Če zgolj sladkor nadomestimo z umetnimi sladili in belo moko s polnozrnato, je to zdaleč premalo za bolnika s sladkorno boleznijo ter povišanim holesterolom. Treba je paziti tudi na skrite maščobe in še kaj drugega. Saj, ena kremšnita ne pomeni, da poješ četrt kile masla in tri rumenjake, a ko čez dan seštevaš, kaj vse poješ s posameznimi obroki, se hitro nabere. Govorim iz izkušenj, ker sem pač morala šteti vnos maščob, ogljikovih hidratov, beljakovin in še česa v telo, da o kalorijah, ki sem jih pač bila prisiljena šteti, ne govorim.
Mamamia
mamamia