Torte in matematika

tema je zaklenjena

neznan uporabnik

13. nov 2009 11:05

Ežoj, sorči, ampak s tole kobilo si me pa spomnil na en link, ki ga je Vendelina jr. pred časom pripopala na KulSlo.. mislim, da je bilo nekaj v zvezi z oplojevanjem (čeprav je bila tema bolj glasbeno obarvana, če se ne motim? Se mi ne da brskat..)? Meni besde kot so konj, žrebec, kobila... zvizualizirajo tri popolnoma različne zgodbe. Ampak očitno si izstrelil tisto "prvo žogo" in če mene vprašaš, si naredil medvedjo uslugo. Bom težko Vendelino jr. resno jemala od zdaj naprej.. Recimo, da se za kakšno elegantno gazelo tudi kadi? Pa še sinonim za poslovno uspešnost je gazela zadnje čase.. Skratka, meni ta kobila kar dopade japaja Sporočilo je spremenil(a) japaja dne 13.nov 2009 11:08

anamarija1  

član od: 19.8.2005

sporočila: 5381

13. nov 2009 11:06

Opravičujem se, ker vejice niso postavljene tako kot bi morale, ne morem in ne sme si privoščiti pisati cele romane med delavnim časom!

Anamarija

iri  

član od: 12.11.2001

sporočila: 247

13. nov 2009 11:06

Vendelina jr. . Temo bodo pa itak kmalu zaklenili! Lp

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15830

13. nov 2009 11:32

Kot je rekla anamarija1: Vsak od nas je unikat. Itak. Jaz tudi. Mogoče zato z lahkoto in z veseljem komuniciram z Vendelino jr. in preberem tusi tisto, s čemer se z njo ne strinjam. In istočasno komuniciram tudi s tistimi, ki je ne marajo in se usajajo v njo ob vsaki priliki. In kaj zdaj,  naj se neham z nekom pogovarjat samo zato, ker ga drugi ne marajo? Dajte no.  Ali začnem zbirat somišljenike ali krenem v akcijo za in proti nekomu? Pa saj ne živimo en z drugim, da bi se nam take reči zdele pomembne?

 

Iri,

 

 

 

Mamamia

mamamia

Sporočilo je spremenil(a) mamamia dne 13.nov 2009 11:38

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

13. nov 2009 11:38

japaja je napisal/a:
Za manjše torte vzamem posodo Eterna, za večje torte vzamem posodo Eterna, če lepo namastiš in posuješ z moko, drobtinami, gresom...karkoli..in potem z neostrim nožem ločiš biskvit od sten in ko obrneš kastrolo na glavo in noče ven(?), položiš gor mokro kuhinjsko krpo in po minutki ali dveh to lepo pade ven. Tisti obodi, ki se odpirajo in zapirajo, lahko včasih povzročijo trganje biskvita.japaja

No, evo, to je to! Svoj prvi tortni model sem kupila šele pred par leti - prej so vsi oblati za torte nastajali v navadnih emajliranih kozicah s kovinskimi ročaji. Tudi prva dvonastropna za hčerkin prvi rojstni dan.

Sistem od japaja je čisto uporaben, še lepše pa "skoči" biskvit iz lonca, če tega pred pečenjem obložimo s peki papirjem. Na dnu s krogom enakega premera, kot je lonec, ob obodu širok trak, pa niti z nožem in mokro krpo nimamo dela (enako velja za "razstavljive" tortne modele - zaradi peki papirja na obodu ni nobene nevarnosti, da bi pri odpiranju biskvitni oblat pokal, zaradi papirja na dnu, ni bojazni, da bi se kaj prijelo, pa še čisčenja je tričetrt manj).

Mojca

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

13. nov 2009 11:53

Anamarija, jaz te ne poznam tako jeznorito, kolikor te poznam, ti si ena prijazna oseba, po moje si taka edino ob petkih, pa še trinajsti mora bit.

So dve različne stvari: ena je, da nekdo žali, druga pa je, da je nekdo užaljen in pogosto se zgodi, da te dve stvari niso povezane. Se pravi, jaz nekaj napišem, z namenom, da naredi dober vtis ( recimo ) nekdo je pa na to užaljen. Lahko se zgodi ( pa v mojem primeru ne ), da hočem bit žaljiv do nekoga, pa je un lahko užaljen ali pa tudi ne ( pa je lahko užaljen nekdo ta tretji ).

Hočem pa povedat: naša Vendy ( seveda je naša, saj kulinarika ne bi bila to kar je brez naše Vendy ) ima to lasnost ( pa ne vem, ali je naravno obdarjena, ali se v tem izučila ), da nam nastavi ogledalo. Mi pa gledamo in se velikokrat jezimo na njo, in smo užaljeno, ona pa le ogledalo drži, interpretacija je naša ( mater, del me čaka, tam se mi orodje greje, jaz pa tukaj zgubljam čas ).

Anamarija: saj ti je čisto prav povedala, a nisi sama do zdej ugotovila koliko si O.Kej, kaj se boš še sama poniževala in čutila užaljeno. Ti praviš, da nisi nikomur fovš. Blagor tebi, pomeni, da si zadovoljna s sabo. Jaz sem fovš: tebi, ker imaš tako lepe recepte, pa tako lepo poslikaš, pa tako lepo poslikaš postopek izdelave ( tebe sem hotel posnemat z enimi melancani ), pa sem fovš dragički na njenem albumu, pa stani, pa jade pa...................... ne nazadnje naši Vendy, ko zna tako lepo napisat ( nastavit ogledalo ) kot jaz ne bom znal nikoli.

ežoj

Sporočilo je spremenil(a) ežoj dne 13.nov 2009 11:55

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

13. nov 2009 12:00

*ebiga japaja, to je pa tvoja vizualizacija. Reke si jaz ne izmišljujem. Za rek: za dobro gazelo se prah dviguje, še nisem slišal.

Drugač, ti si znana po tem, da Vendelino ( pa nikoli ne vem kaj je prav, a je morda Vandelina) zelo resno jemlješ.

ežoj

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15830

13. nov 2009 12:02

...bemti bogca dragega, ežoj,  pa ti si merska enota za samozavest. Škoda, da jih tako malo vidi svojo lepo podobo v ogledalcu, ki nam ga dear Vendy nastavlja, kot ti in jaz.  Jo imam na sumu, da ga mogoče za koga malo izkrivi?

Danes me neka nagajivost daje... Se je dan tako lepo začel. Zjutraj kava z mojim omizjem, potem nekaj službenih obveznosti, sprehod s prijateljjico skozi mesto, kavica z nekdanjima profesorjema iz gimnazije - naključno srečanje, a polno smegha in dobre volje, pa spet služba, branje Kulinarike in obisk še kakšne druge internetne stvari, vmes seveda kup opravil v službi, a gre danes vse lepo na obroke ...

Kot da ni petek, 13. A zakaj sploh to vprašanje, ko pa je dan tako lep? Sploh po pogledu v ogledalo .... (sem bila včeraj pri frizerju in potem še na masaži ....)

 

Ajde, nasmeh na ustnice, pa gremo novim zmagam naproti.

 

Mamamia

mamamia

borka7  

član od: 23.2.2009

sporočila: 268

13. nov 2009 12:02

Ežoj, ampak tole (predzadnji post) si pa tudi ti tako lepo napisal, da se človeku kar milo stori Torej se le učimo eden od drugega, pa ne samo kuhat... borka7

Desanka  

član od: 15.6.2007

sporočila: 134

13. nov 2009 12:04

Upam le, da KornelijaPT lepo peče svojo torto za dva. Sem se pa iz srca nasmejala... Ker nisem obremenjena z nikomer na tem forumu, nikogar ne poznam in mi razmerja kdo je kdo niso jasna, mi je rdeča nit v tej temi in temi jesenska oblačila prav zanimiva. Kot da bi nekomu nastavili ogledalo. Da smo vendarle vse tukaj že odrasle dame (bolj ali manj) in si takšnega komuniciranja z nami ne dovolimo! Kornelija in po katerem receptu si tokrat spekla torto? Nekdo je zapisal (ne vem več kdo) da naj si "kupi sladico v slaščičarni", vendar zmeraj je domača torta - najboljša torta. In če na hitro skalkuliram - najcenejša (je že kdo delal kalkulacijo npr. stroški ene sacher torte doma in kupljene v slaščičarni?) Desanka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Tema je zaklenjena, zato vanjo ne morete več pošiljati sporočil.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti