19. mar 2014 1:46
JanisJoplin je napisal/a: |
Jaz pa testo za kruh delam vedno "malo na oko" (ok, razen kvasa), pa mi vedno uspe, tako da mi sploh ni treba upat, sem kar prepričana
JJ
|
Glej, Jj, , Tudi jaz bi ga načeloma lahko naredila na oko. Načeloma. Ampak, lonček imam itak zunaj za doziranje vode, zakaj je ne bi v tem primeru izmerila toliko, kot je rabim, nič več, nič manj. Menda ja ne daješ skledo, v kateri mesiš pod pipo, ali pač?
Če uporabiš točne mere, streseš vse skupaj in pustiš, da ti mašina mesi, tistih 10 do 15 minut pa delaš kaj drugega, namesto da stojiš zraven in ocenjuješ, če je dovolj moke ali vode. In ravno zato, ker solijo od oka, je velika večina domačih kruhov premalo slana. Imajo tak "voden" okus, ki ga niti slano maslo ne popravi.
Don't get me wrong, moje brbončice so tako zverzirane, da lahko neko kuhano jed (ne pecivo), ki jo prvič jem v kaki restavraciji na potovanju, sama doma pripravim po spominu. Ampak, če pogledaš kuharske knjige, v nobeni niso ključne sestavine: "Od oka". Samo na KulSLo jih je en kup, druge koristi pa ni od njih kot ta, da delajo informacijsko gužvo.
Bistvo pisanja receptov je, da si spoštljiv do tistih, ki bi radi kuhali, pa ne znajo in jih z enostavnimi navodili spodbudiš h kuhanju ali k peki. Poglej skrpucalo od recepta Arepas na temle forumu. Me zanima, kdo se je spravil tele kruhke delat po njem. Sama imam navado, da jedi, preden jih objavim na KulSLo, skuham in si sproti zapisujem količine sestavin. Imam navado, da kuham "od oka".
Vanja
Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 19. 2014 01:54