30. okt 2009 5:27
Mislim, da bi šlo tako, da kivi olupila in v električnem sokovniku iz njega iztisnila sok (mogoče bi se na takšen način rešila tudi nekaj teh črnih zrnc). Nato pa bi na 0,75 l takega soka , ki pride precej gost dodala še 0,25 l vode in 1 kg ali manj sladkorja, kakšna 2 dkg citronske kisline - tekočino zavrela, po potrebi pobirala pene in nato vročega ustekleničila. Ali mogoče vso zadevo še precedila skozi gosto cedilo (če vas v soku motijo manjši koščki. Na vsak način pa je treba poizkusiti, ker se bo tak sol zdel mogoče nekoliko prazen, glede na to, da je industrijskim sirupom vedno dodana še dodatna aroma. Kivi zame namreč ni nek aromatičen sadež, ali pač. Sama bi poizkusila in tako naredila kakšen liter, potem pa bi popravljala morda z dodatkom etolove arome (upam da se dobi okus kivi, drugače bi dodala mogoče banano). Seveda pa mora biti kivi res zelo zrel, drugače ne bo pravega učinka in do takrat je še kar nekaj časa. Dozorevanje se lahko tudi pospeši tako, da se kivi da v pvc vrečke, ki se jih malo naluknja in vanje položi tudi par jabolk, ki menda oddajajo neki "plin", ki povroča dozorevanje drugega sadja (jaz malo po domače, rimljanka pa bi znala to odlično pojasniti).
Jaz sem pred leti podobno pripravila višnjev sok in breskov sok - samo z poskušanjem - in je bil kar dober.
Pozdrav
tedyka