4. nov 2009 15:17
Imam plastično mapo z več predalčki in v vsakem položnice oziroma odrezke: telefon, interent, mobitel, elektrika (Snago, vodovod, ostale komunalne zadeve vodi tašča, po podobnem principu, ker ima ona pač trajnik), en perdal je vedno za različne namene (plačila članarin društvom na primer, kazni itd).
Kar plačam po bankanetu (večino položnic), napišem na položnico datum plačila. TTako da če bi prošlo do zapleta, imam vedno vsaj točen datum in vsoto.
sem se pa že tudi zmotila in telekomu namesto 75 evrov nakazala 750, pa RTv sloveniji 112 namesto 11,2 .... a smo hitro uredili, v dveh dneh je bil denar nazaj na mojem računu (tudi po zaslugi sklicne številke in še ene šifre, ki se je dala razbrati iz arhiva plačil, ki jih vodi elektronsko bančništvo).
Položnice hranim tri do pet let, po podobnem sistemu kot frina: na kuverto napišem letnik in prejemnika, tako d apotem, ko nameravam vse uničit, ni treba ponovnega pregleda.
Kreditne pogodbe, davčne napovedi, razne druge poogdbe, pogodbe o nakupu na obroke in seveda bančne izpiske imam po fasciklih in to lepo zloženo na enem mestu, da tudi ostali člani družine lahko hitro najdejo, če kdo kaj potrebuje. In te zadeve hranim kar dolgo časa, nekatere kar pustim tudi po deset let in več.
Se je to izkazalo za dobro, ker so nam enkrat izključili siol zaradi domnevnega neplačanaega računa za leto nazaj, ki je seveda bil plačan (narod naš dokaze hrani ....), a je škripnilo v njihovem notranjem informacijskem sistemu in so se potem tudi opravičili. Tako da hranjenje dokazil ima svoj smisel.
V Muellerju in tudi drugih papirnicah imajo res veliko izbiro praktičnih map različnih velikosti prav za te namene, in tako imamo te papirčke, ki včasih znajo zagreniti življenje, vedno pri roki (mi na priemr potrebujemo dokazilo o plačilu odvoza smeti, da lahko na bližnji ekološki otok določeno količino odpadkov - gradbeni material, papir, plastiko, odlagamo brezplačno).
Mamamia
mamamia