12. okt 2009 9:12
Kozamurnik, imela sem čast in privilegij, da sem hodila na vaje za govor k legendarni Ani Mlakar, doyen-ki (džizas, kako sem to napisala!) slovenskega napovedovalstva. In ti lahko potrdim, res se V v izgovorjavi mehča v nekja med W in U, in ja, wreme, wlada, w nove čase, w izogib, w nasprotju...
Evo ti pravila:
Namreč, dva soglasnika hkrati se trdo izgovarjata in trda izgovorjava seka tok pripovedi. Zato tam, kjer sta dva soglasnika in je prvi v, se ga mehča v W_U. Tako se tudi lepo poveže predlog z naslednjo besedo.
Zaradi načela zvokovnega povezovanja v naslednjo besedo, se tudi reče "w avtomobilski inudstiriji", "w izogib...", skratka, tudi takrat, ko se naslednja beseda začene s samoglasnikom.
Ta dikcija je pravilna, prakticirajo jo na AGRTF in na javnem zavodu RTVSLO... Za druge medije imam pa ponesrečen vtis, da z ulice potegnejo vsakogar, ki se upa karkoli reči pred mikrofonom, ne da bi ga pred tem naučili govoriti. Ni samo blond popova vremenarka izjema, ona je že pravilo.
Aja, pri megli velja pregibni naglas, tako da sta megla in m'gla dopustni obliki izgovorjave.
Hope this helps.
Vendelina jr.
Sporočilo je spremenil(a) Vendelina jr. dne 12.okt 2009 09:14