Jesenski oblačilni report

sonce51  

član od: 4.4.2008

sporočila: 237

19. nov 2009 22:06

Danes sem se malo sprehajala po Europarku v Mariboru. Ogledala sem si kar nekaj trgovin in si v trgovini Peek&Cloppenburg pomerila čudovito obleko in temnega jeansa SOliver. Model št. 42 mi je bil pretesen, 44 seveda niso imeli in sem žalostna zapustila prodajalno. Opazila pa sem, da so trgovine kar založene z oblekami, temnimi, teliranimi, z naborki, volančki itd. Mnenja sem, da glede na zgoraj omenjeno št. in mojo hruška postavo, lahko oblečem temno, rahko telirano obleko do sredine kolen. Več jih potem nisem pomerjala, se bom pa odpravila v trgovine v našem kraju in predlegala tovrstno ponudbo. Zaželela sem si nekaj takega za zaključek leta in še en abraham konec decembra me čaka. Lahko noč Sonce sonce51

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

19. nov 2009 23:35

Vendelina, da ne bo pomote, seveda se zelo strinjam s tvojimi primeri o različnosti otroških interesov. Poznam tudi jaz take z istega gnezda (ena "princeska", druga "Ronja-razbojniška hči"), pa vendar se mi ob razmišljanju o mali, ljubki deklici Suri, sploh pa ob Vanjinih linkih, poraja vprašanje zakaj brisati mejo med svetom odraslih in svetom otrok. (Ampak tu je itak podobno tudi v "odraslem" svetu -jaz recimo nimam nobenih težav ob t.i. "ogabnih" debatah o žuželkah, operacijah in poškodbah, medtem ko nekoga drugega ob tem kar mrazi).

Ker eno je namreč mala 5 letna "princeska" v baletnem krilcu, volančkasti oblekici in otroških čeveljcih z bleščicami, nekaj drugega pa je "tlačenje" 5 letnih otrok v "odrasle" mere (kar po mojem mnenju štiklice, ličila in telirane obleke definitivno so). Eto, to je tisto, kar mi leži na duši, nič drugega. Ker - če nič drugega, sem se pred leti, ko je bila hudo popularna moda ultra nizkih pasov pri hlačah, pa ultra kratkih majic in bundic, kar zdrznila, ko sem ob večerih po naši vasi videla paradirati 13, 14 letnice (enako je zdaj stara moja hči), naličene tako močno, da so spominjale na ... hmmm ... dekleta, ki se ob cesti ponujajo, in so zaradi vsega tega izgledale najmanj 10 let starejše in vam povem, da sem postala kar žalostna. Ne vem, no, ne razumem pač tega, da ljudje (starši) pristanemo/jo oz. kot smo videli na Vanjinih linkih, celo podpirajo na neke nenaravne transformacije naših otrok, ki z njihovo realno starostjo in zrelostjo nimajo nič skupnega.

Mojca

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

20. nov 2009 8:52

No, v osnovi se strinjamo. Mene "petke" na deklici ne motijo in ne mučijo. Ob beauty peagantih za otroke v ZDA ima pa moj prebavni sistem obupne težave. in se ob tem spomnim tistega famoznega Little miss Sunshine filma in potem gre malo bolje Ker fazon je v tem, da otroci ne morejo izbirati staršev in veliko otrok ima to nesrečo, da dobi precej butaste starše. Se mi zdi, da Suri niti ni dobila najbolj slabe možnosti. Je veliko otrok, ki jih starši forsirajo tako ali drugače: enega mejkapirajo, drugega silijo v šport....in še marsikaj od tega. To nekako do desetega leta starosti. Takrat bi iz njih radi delali male odrasle. Ko pa pridejo otroci v puberteto, se jih pa nekako vleče nazaj v dobo izpred petih let. Meni se zdi oboje podobno nespoštljivo. drugače pa: Trinajstletnica z majhno majčko in hlačami nizko na bokih - hja, no way, da bo katerakoli mama svoji trinajstletnici uspela prepovedati tako oblačilo, ko bo spet moderno. Saj vam pri trinajstih tudi mame niso uspele nič dopovedati in ne mislite, da boste ve kaj bolj uspešne. Ker trinajstletnica bo, če bo doma prepoved tega prehuda, naredila točno to, kar so naredile že mnoge pred njo: preoblekla se bo takoj, ko bo to možno. Nekako ni druge, kot ta, da se človek brzda v tem, da bi projeciral svoje želje in aspiracije v člane svoje družine. Ker bo realizacija dizaster. Člani družine (veliki in mali, velja za oba spola) se sploh ne bodo obnašali na način, za kateri ME mislimo, da je najboljši za njih. In me se bomo samo počutile okoli prinešene. Zato je mnogo bolje, da se jim omogoči, da pač počnejo tisto, kar jim je okej. In če je mali punčki okej, da ima maso bleščic in volančkov, pa naj jih ima. In če hoče po cele dneve v hlačah in supergah, pa naj. In če hoče pri trinajstih težiti familiji z obupnimi oblačilnimi kombinacijami, pa naj. Če se ne bo ob to noben obregnil (joj, se boš prehladila v tem - pa vsako juniorko tak stavek prisili, da v malo oblačilih vztraja v debelem temperaturnem minusu, da je NE zebe, dajte, bodite raje tiho, se bo prej oblekla), bodo čez nekaj časa itak nehali. Vendelina jr.

neznan uporabnik

20. nov 2009 9:15

No, ne more biti ravno vse okej, kar si nekdo zamisli, da bo počel... Ne glede na to, ali bo pubertetnik upošteval naše besede ali ne, je potrebno poslati sporočilo. Potem pa lahko s tem sporočilom počne, kar se mu zdi. Glede otročičkov v visokih petkah in nalakiranih nohtih in našminkanih ustecih.... kolikor je meni znano, se ženske ličijo in kitijo, da bi zapeljevale moške, topogledno so štiklice seksi, ker nakazujejo smer navzgor in tudi rahlo privzdignejo boke, kar je baje vabljivo.. sočne in našminkane ustnice baje ponazarjajo pripravljenost vulve.. Ne vem, no.. meni to vse skupaj ni prav daleč od pedofilije.. In da ne bo pomote: ko sem bila punčka, sem se lomila v prevelikih maminih salonarjih in ji zlomila najljubšo šminko, ker sem preveč pritiskala na žnabeljčke, nalakirala sem si nohte (lak za nohte je meni takoo lepo dišal..), a vse to sem počela doma in tudi bila poučena, da bom vse te rekvizite uporabljala, ko bo prišel čas za to. Pomembno je, da se vsaka stvar zgodi ob pravem času. Pa tudi moja hči se je doma afnala in navešala nase vse mogoče, tudi nohte je imela za hec nalakirane ob nedeljah, če smo bili tisto nedeljo doma. Če smo že ravno pri tej temi: zakaj potem sinovom ne pustimo voziti avta pri 5 letih, če si to pač tako zelo želi? japaja

Vendelina jr.  

20. nov 2009 11:47

Govorila sem o tem, da se pusti otrokom, da počnejo tisto, kar jim je okej, dokler gre za področje, ki je kolikor toliko benigno. In oblačenje je še vedno čisto benigna zadeva, ker spada v področje, ki ga nobena zakonodaja ravno ne definira. Lahko si oblečen dizajnersko brezhibno, lahko tudi ne, dokler se ne presodi, da z videzom nekdo ogroža javni red in mir....smo vsi drugačni in vsi enakopravni. Primerjati oblačenje in organizacijo videza (ki je v osnovi zasebna stvar) z vožnjo z avtomobilom (kjer je zakonsko predpisano, kdo lahko opravlja šolanje za to veščino in kaj mora vse narediti za to, da se dokaže, da je sposben to početi), je pa metodološko nevzdržno. In ti, nesrečno bitje, kot po navadi, bolj malo razumeš in se spet zaganjaš v topic zgolj za to, da bi mi nekaj replicirala. Vendelina jr.

neznan uporabnik

20. nov 2009 12:42

Seveda se oglašam samo zato, da bi tebi nekaj replicirala, haha! Pa daj no, tako pomembna pa spet nisi, no... Glede oblačil pa tole: so že bila predpisana in si lahko glavo izgubil zato, ker nisti upošteval pravil (v nekem drugem času sicer in tudi v drugem okolju ampak če pomislimo na globalno vas, to niti ni tako daleč..), pa tudi danes so, čeprav ne z zakonom, predpisana oz. predrečena pravila oblačenja. Point je bil pa itak v izpolnjevanju želja in puščanju otrok, da delajo, kar jim paše? Sem pa zelo vesela, Vendelinčič, da me razumeš in da si se toliko poglobila vame, da veš, da sem eno nesrečno bitje. Mi je zdaj mnogo lažje japaja

Vendelina jr.  

20. nov 2009 12:54

V plitvino se ne da poglobiti. Vendelina jr.

neznan uporabnik

20. nov 2009 13:05

Razen, če si zelo zelo majhna punči.. In se lahko tudi utopiš, če ne paziš dovolj In če te še kaj muči - kar veselo na delo! Sem že zdavnaj povedala, da odkar se je prašilo za nekom, tega nekoga ne jemljem več resno. Lep preostanek dneva želim japaja

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

20. nov 2009 16:34

japaja je napisal/a:
Glede otročičkov v visokih petkah in nalakiranih nohtih in našminkanih ustecih.... kolikor je meni znano, se ženske ličijo in kitijo, da bi zapeljevale moške, topogledno so štiklice seksi, ker nakazujejo smer navzgor in tudi rahlo privzdignejo boke, kar je baje vabljivo.. sočne in našminkane ustnice baje ponazarjajo pripravljenost vulve.. japaja

NO, da končam tole debato, če sem jo že zakuhala - v tem, smislu (citat od japaja) mene moti šemljenje otrok v odrasle (štiri, petletnic ali trinajstletnic v odrasle, spolno zrele bejbe).

Moja hči je pri trinajstih totalno "neženska" in mislim, da "prava ženska" tudi še nekaj let ne bo (v smislu spolne in čustvene zrelosti, ki je vsakemu potrebna, da ljubezen in spolnost resnično živi). Je najstnica, otrok, ki isče svoje mesto pod soncem in se identificira vsak teden z novo gasbeno skupino, knjigo, filmo ... Nosi majice bendov, katerih glasbo posluša, kavbojke, bulerje, športne copate in ostalo opremo, kot jo imajo njeni idoli na plakatih in to je to. Sin je nor na šport, v šolo hodi v trenerkah in nogometnih dresih (hči se ob tem zgraža), vse svoje nogometne idole pozna po skoraj številki čevljev in letnicah rojstva.

OK, kar se oblačenja tiče, sta vsak na svojem nivoju, skozi svoj izbor oblačil kažeta, kdo sta in kaj ju zanima - in kar pri svojih letih sploh lahko dojemata (kakor to kaže sosedov fantek iz vrtca, oblečen v kompletek "mojster Miha" ali punčka v roza "barbi" balerinkah in "winx" krilcu). Ampak mali "mojster Miha" nima na sebi pravega delovnega pajaca in ne nosi s sabo pravega ročnega orodja in ne zida pravih zidov, in mala "Barbika" v resnici nima preščipšnjenega pasu svoje plastične idolke in pepelnato blond pobarvanih las in nima našobljenih našminkanih ustec, ki bi jih v poljub ponujala svojemu "Kenu"  (tako kot tudi moja najstniška oboževalka Kurta Cobaina v resnici ne piše rokerskih melodij in skače po odru in se ne zapija in travmira, kot je to počel on).

Ampak ... tiste štiklice, ki jih videvamo na slikicah pa so prave in ličila so tudi prava in push-up modrčki in globoki dekolteji pri trinajstletnicah so tudi pravi in meni se precej čudno zdi, da to, čisto pravo "orodje" uporabljamo tako me, odrasle ženske, za zapeljevanje svojih moških, hkrati pa otročički, ki ... ki bi morali še lep čas biti otročički in ne objekti spolnega poželenja, evo.

No, zdaj sem se skašljala in bom dala mir. Pa ne se jezit in kregat, punce, naši mulariji bomo že dali vetra, me pa smo in bomo itak ostale najlepše in najpametnejše

Mojca

RadaJem  

član od: 12.6.2006

sporočila: 1338

20. nov 2009 17:05

MamaF, ti si en tak sonček. RadaJem

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

MOJ vrtmalaga
Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti