18. sep 2009 13:26
Fižol rabi mnogo maščobe. zato se ni treba bati pri olju, sicer boste dobili neko suho zadevo kar pa si ne želimo. Kot je napisal kolega zgoraj, olja daš odvisno od količine fižola, pravi recept pa res predvideva nekako na 1 kg fižola od 3 - 4 deci olja. Tega segreješ na njem pražiš čebulo (veliko čebule) narezane na kolobarje. Pražiš tako dolgo, da rahlo uvene, nikakor se ne sme obravati. Odstavimo in vanjo vmešamo dobro žlico mlete ali še bolje tucane paprike. Sladke, lahko tudi rahlo ljute kot ima pač kdo rad. To vmešamo v kuhan fižol, osolimo in popramo. Damo peč, sam pečem na 200 stopinj dobro uro. Tudi meni taka količina olja ni kanjbolj kul zato dodam malo več tekočine v katerem se je kuhal fižol. Če delamo iz rjavega fižola imamo na dnu več fižolove usedline, take gostljate. ravno to je super dodatek prebrancu, saj naredi vse skupaj ravno prav zgoščeno. Po tem receptu kuham že dolgo,moj prebranec velja za izjemno dobrega in ga ni nikoli dovolj. Pa če ga skuham le za moje doma ali večjo družbo.
hedonist