Sodastream

TORTICA  

član od: 5.8.2002

sporočila: 990

16. sep 2009 14:52

Mamamia pa lahko količino CO2 sam uravnavaš? Kaj pa okus, v primerjavi z Radensko npr.? Pri nas je poraba kar velika, saj mož pije za žejo v glavnem klasične "špricerje". Pa še zelo zagret okoljevarstvenik je. Za Štirno pa še nisem slišala oz. je pri nas nimajo. Teh plastičnih flaš se pri nas nabere res veliko, preveč! Sporočilo je spremenil(a) TORTICA dne 16. 2009 14:53

sol 63  

član od: 11.2.2008

sporočila: 39

26. sep 2009 0:13

Odgovarjam namesto Mamamie, saj ne bo huda, anede. Količina CO2 je odvisna od tega, kolikokrat pritisneš na gumb za uvajanje le-tega v steklenico z vodo. Aparat za gaziranje vode je pri "naši hiši" že kar nekaj let, približno od takrat, ko so pri Vinu Brežice prenehali izdelovati gazirano vodo, Štirna pa se je, gledano iz Portoroža, dobila najbližje v Postojni. Takrat sva rekla dost'! in kupila aparat Soda Club (enaka stvar, drugo ime), pa še srečo sva imela, ker je imel Rutar ob odprtju svoje trgovine v MB posebno ugodno ceno in sva poprosila znanca, da nama jo je od tam prinesel. Razlika med Radensko in sodavico je kar precejšna. Pozna se predvsem pri mešanju pijač. Poštenega fizza res, ampak res ne moreš narediti z Radensko ali podobnim, pri mešanju z vinom je razlika tudi očitna, ker sodavica ne "pobere" kisline vinu, kot jo znajo slatine, sadni sirupi pa so sploh odlični. Za pitje "čistega" pa še vedno prisegava na Radensko. A ja, tudi nama se zdi kupovanje vode v plastični embalaži čista neumnost, še posebej pri nas, kjer je voda iz vodovoda še vedno dobra. Problem zelo dobre, ampak resnično preveč klorirane vode, pa že osmo leto rešujeva z dobrim filtrom. In plastike, glede na prej, praktično ni več. LP Barbara P.S. Odkar imava lastno "sodavičarstvo", se nama Štirna zdi odločno premalo gazirana (včasih zmanjka CO2 ob neprimernih trenutkih in se treba znajti drugače). Življenje je praznik, življenje ni delovni dan!

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15840

26. sep 2009 9:04

sol63, hvala za tale odgovor, jaz prej sploh nisem videla vprašanja naše tortice. Niti ne bi znala odgovoriti v zvezi s CO2, ker pri nas mož uporablja to zadevico, sama gaziranih pijač ne pijem ravno veliko. Pa tudi on samopritiska na gumb, včasih mu celo uspe, da vse šprica po kuhinji ... Vse ostalo bi pa enako navedla, kot ti. In vidim, da sva z istega konca - Rutar MB, pa dobra voda iz pipe, ki nam prihrani nakupe v plastenkah. Lep pozdrav, Mamamia mamamia

Umi  

član od: 16.10.2006

sporočila: 32

27. sep 2009 11:47

Tudi pri nas doma ga imamo. Mama ga je kupila na sejmu, pa je bil cenovno bolj ugoden. Pri nas se zaenkrat izplača, ker moja mama pije samo radensko, tako da se okus približno enak pa je sedaj "prešaltala" na soda stream. Drugače pa si ostali, ki ne maramo pretirano gaziranih pijač dodamo samo malo mehurčkov, tako da ima voda ravno tisti kisli okus. Smo pa dobili za darilo mešanice okusov, pa smo ugotovili, da če ni ravno za obiske, potem ravno ne posegamo po njih. Mogoče bi dodala samo to, da moji mami se menda še izplača, ker spije nekje 3 steklenice na dan, vendar bi morali prepračunat skupne stroške. Pri meni pa je v uporabi samo za goste ali pa za "lušte". Sama ga najbrž nebi kupila, vendar ker je bil za darilo, se ga pač ne branimo. Mogoče mi je bolj všeč to, da lahko ponarediš okus kole, fante, sprite-a in ostalih pijač, ter se s tem izogneš nekaj sladkorju in kislinam. Umi

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17874

27. sep 2009 14:37

sol 63 je napisal/a:
Razlika med Radensko in sodavico je kar precejšna. Pozna se predvsem pri mešanju pijač. Poštenega fizza res, ampak res ne moreš narediti z Radensko ali podobnim, pri mešanju z vinom je razlika tudi očitna, ker sodavica ne "pobere" kisline vinu, kot jo znajo slatine, sadni sirupi pa so sploh odlični.

Seveda je razlika, Radenska je MINERALNA voda, vseguje torej določene količine različnih mineralov (poglej na nalepki), sodavica je navadna voda, v katero je pod pritiskom vrinjen ogliokov dioksid, ki z vodo tvori ogljikovo kislino. Radesnka (na izviru) vsebuje malo CO2, ostali je dodan (količina je odvisna od vrste Radenske) umetno.

rimljanka - zasebno mnenje

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtmalaga
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti