13. sep 2009 4:49
larisa1 je napisal/a: |
Za ta leta so značilne jutranje halje ("'šlafroki") iz potiskane flanele živobarvnih vzorcev ali iz svetlečega atlasa. Do pasu so bili krojeni strogo po telesu, od pasu naprej pa v krilo na preklop rezano v 6 polic dolgo do tal. Zavezovalo se je s pasom, katerega vsaka polovica je bila prešita na eno stran prereza krila spredaj , na eni strani je bila izdelana v pasnem delu krila gumbnica skozi katerega se je potegnil tisti del pasu, katerega preklop krila je bil spodaj in se je zadaj zavezal s z drugim delom pasa,ki je bil prišit na preklopu krila, ki je bil zgoraj. Takšna jutranja halja je imela obvezno šal ovratnik, ki je segal do pasu oz. do preklopa. Ovratnik je bil izdelan iz narobne strani blaga, rokavi so bili tričetrt in malo širši z zavihki, ki so bili prav tako iz narobne strani blaga, da je prišlo bolj do izraza. Po navadi je bil na halji prišit še žep, ki je imel zavihek prav tako iz narobne strani blaga. larisa1 |
Točno tako. Ne vem odkod vam te flanelaste ideje, sem iz tistih časov, spalne srajce in pižame so se vsaj V Ljubljani izdelovale v znani delavnici nasproti današnjega Konzorcija, za deco so pa poskrbele potujoče šivilje, ki so vsako leto nekaj dni robile prte, rezale rjuhe in šivale predpasnike in poletno nošo za bodoče veleumneže.
Spalne srajce so bile krasne, žal sem preobilna da bi tiste od moje matere lahko ponosila, vsekakor so pa
popolnoma primerne ne samo za na zabavo ampak poleti tudi za na ulico.
Imele so pa mame in none tudi lepe, izvezene jopice, ki so jih nadele čez spalne srajce. Najbrž so te še iz časov, ko so bile spalnice neogrevane.
Moški so se (vsaj v Ljubljani in Trstu) podobno odevali za noč.
Kakorkoli se boš za to žurko oblekla, poskusi slediti sama sebi. Če si koketa si seveda čisto takoj omisli baby doll opremo, če si fatalka sploh ne potrebuješ nasveta, v nobenem primeru si pa za to priložnost ne šivaj kakšne flanelaste opreme. Pa masko in viklerje prepusti breznu preteklosti.
nola