17. sep 2009 17:23
Punce hvala za pohvale in se opravičujem za zamudo, sem bila v gužvi.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, - pošiljam kup vejic, ki jih je potrebno razporediti po besedilu:)
Vanja v bistvu bi bilo bolje obratno. Aparat nastavi na prioriteto časa, saj ima le ta večjo vlogo pri končnem izdelku. Ker aparat sam v temnejših pogojih dovoli tudi zelo dolge čase, slike ki nastanejo pa so neuporabne. Poleg tega zadeva z različno globinsko ostrino na kompaktnih kamerah praviloma ne deluje. Z mojim aparatom je slika skoraj vedno enako ostra po vsej globini in je f iz tega vidika nesmiselno spreminjati.
Skratka nastavi na prioriteto časa. Pod 1/100 ali 1/80 mu ne dovoli, ker slike ne bodo ostre. V zelo močni svetlobi ali pri hitrih objektih moraš čas skrajšat tudi na 1/200 ali celo manj. Točnih vrednosti ne vem in pišem malo na pamet. Izkušnje ti bodo prinesle občutek. Dobro pri digitalnih aparatih je, da lahko sproti pogledaš izdelek in spremeniš nastavitve, da dobiš dobro fotografijo.
Z različnimi časi se je lepo igrati. Npr. voda je odličen objekt. Če imamo kratek čas, dobimo zamrznjene kapljice (
http://www.p-ng.si/~arcon/images/kapljica.), če pa imamo dolg čas (npr. 1/20) pa dobimo mlečno reko (
http://www.e-fotografija.com/galerija/inde).
DSLR kamere, ki jih jaz poznam, imajo prav tako možnost polavtomatskih nastavitev.
Vanja, pri kompaktnih kamerah ni možnosti menjave objektivov. Objektiv, ki je na njej je zelo univerzalen in namenjen splošni široki uporabi. Za kaj več, je potrebno globlje seči v žep in si privoščiti dslr ter dokupiti različne objektive. Mogoče obstaja za kompaktne kamere za potrebe makro fotografije predleča, ki se natakne na objektiv. Nisem prepričana in tudi ne poznam njenih učinkov.
Katkalopatka, jaz pri mojem aparatu lahko dosežem deloma zamegljeno ozadje samo s sledečimi nastavitvami. Vklopim makro funkcijo, zaslonko odprem do konca in objekt z zoomom oddaljim do konca in se mu fizično približam na želeno razdaljo.
Atina, moram priznati, da se jaz na aparate ne spoznam prav nič, pa tudi dragi v tem rangu ni ravno domač. Smo pa pred nekaj meseci izbirali žepni aparat za starše in se odločili za Panasonic Lumix DMC – TZ4 in ga lahko priporočim. Je zelo dober aparat v tem razredu.
Lep pozdrav
magnolija