11. sep 2009 13:35
Magnolija - ker bodo vprašanja oz. odgovori morda zanimali še koga, bi vprašala kar tule - je pa verjetno res tako, da informacije niso kar zastonj - tako, da, če ne gre drugače bi prosila odgovor vsaj na zs.
Zelo me zanima makro fotografija, po pravici povedano sploh ne vem, če lahko na moj aparat namestim kakšen dodaten objektiv ( kaj rabim, kakšen vmesnik) ali je vse fiksno. Zanima me tudi kakšen objektiv nabaviti, da bo omogočal slikanje še česa drugega - torej ali lahko z nekim makro objektivom slikam potem tudi npr. družinske fotografije - portrete že, kaj pa kaj "širšega"?
Zanima me tudi naslednje - zaslonka, hitrost zaklopa in ISO so v soodvisnosti - če zvišaš vrednost enega faktorja, moraš znižat vrednost enega od ostalih dveh, da dobiš enako kvaliteto fotografije. Ok - imam slabo svetlobo, zvišam ISO na npr. 400, potem zmanjšam hitrost zaklopa ... in dobim dobro fotografijo...
To torej pomeni, da se posamezni element ročno nastavi, glede na to kakšni so pogoji. Štekam pa to le do nastavitev ISO. Kaj pa če imam svetlobo ok, kdaj pa ima potem smisel nastavljati hitrost zaklopa - pri hitro premikajočih se predmetih? Kako?
Eh, tega je preveč.
Kakšne so nastavitve pri optimalnih pogojih, pri slabi svetlobi, pri premikajočih predmetih, pri makro posnetku.... pri vsem skupaj. Mogoče bo takole odgovor še najlažji.
Hvala, res.
vanjatajnsek