23. jan 2014 9:11
-pika je napisal/a: |
OJLA Frina zdej sem se pa čisto zmedla,oz.če prav razumem DURSU se plačujejo prispevki od plač in jaz plačujem še sama 95,00 eurov za delovno dobo ker sem pri firmi zaposlena samo za 4 ure ,da imam skupaj polni delovni čas. Potem pa DURS posreduje vse podatke ZPIZU da lahko izračunajo pokojnino. Še vedno pa nevem kam naj se obrnem glede pokojninske dobe oz.za plačilo prispevkov na DURS ali ZPIZ. Pa še nekaj ali moram biti zaposlena vsaj 20 let da mi iz teh plač izračunajo pokojnino,seveda ko bom dopolnila pogoj,kaj se zgodi če jih nimam. Upam da nisem preveč zakomplicirala. lp
|
Nisem frina, vem pa nekaj o teh rečeh:
Ti plačuješ prispevke za POKOJNINSKO DOBO (tistih 95 evrov), od tega vplačanega denarja pa ne boš imela odmerjene pokojnine (torej ne boš dobila denarja), ampak boš imela samo priznano dobo/čas.
Če ti je delodajalec plačal prispevke za piz, zz in vse ostale, ki se obračunajo od plač, preveriš na DURS-u.
Koliko pa imaš pokojninske dobe, ti bodo povedali na ZPIZ-u. Najdeš pa na njihovi spletni strani v rubriki OBRAZCI dokument, ki ga izpolniš in jim ga pošlješ. Če ti do pogojev za upokojitev manjka tam nekje do 2 leti, boš odgovor dobila kmalu.
Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje pa dobiš podatke in prijavah in odjavah v delovno razmerje in tudi, za koliko ur tedensko je bila prijava narejena.
Glede časa upokojitve so ti pa tudi že napisale, da si lahko sama narediš izračun na spletni strani ZPIZ-a, saj najbrž veš, od kdaj oz. koliko časa si bila kje zaposlena, to vneseš in sistem ti napiše možni datum.
Ognjič