1. sep 2009 12:13
Pa še jaz, da kakšno rečem:
Ko sem vse počasi prebral, sam se nekajkrat fajn nasmejal ( dobre goveje juhe brez govedine ni, kar nekdo posploši v brez dobre govedine ni dobre juhe, pa: kosti morajo biti sveže brez zoprnega vonja............ )
Dobra juha se lahko naredi tudi brez govedine ( goveja pa res bolj težko ), lahko brez kocke, brez vegete, s kostmi zoprnega vonja je pa boljše ne delat juho. En dober primer takšne juhe je porova juha ( recept je v bazi, pa tudi se mi zdi, da je v vsaki kuharski knjigi. Pa, če sem že pri knjigah: v vsaki boljši kuharski knjigi so tudi jušne osnove, ki so lahko mesne, ribje ali zelenjavne, mesne pa spet lahko prema vrsti mesa, lahko so tudi svetle ali temne, in od tega se naredi čisto enostavno juha. V sodobnem svetu so jušne osnove zamenjali industrijski pripravki: jušne kocke. Jaz osebno na vidim nobenega razloga zakaj se to ne bi uporabljalo. Jaz imam vrt in praktički vso zelenjavo pa vseen uporabljam kocke. Od klasičnih jušnih osnov, delam le večkrat ( recimo en do dvakrat na mesec jušno osnovo iz kosti. Kupim 2 kg kosti, dam v posodo in zalijem z vodo le tolk, da je pokrito, solim, dam dva lista lovora in nekaj celih zrn popra. Po dveh urah ( recimo ), dodam jušno zelenjavo in kuham še eno ( ali mal več ) uro. Tekočine je tolk, da so kosti pokrite. Ko je kuhano, kosti izvadim, mozgve s hrenom in kruhom pojem ( pravzaprav mozek, ne kosti), " kostno jušno osnovo " precedim v drugo posodo, ko se shladi poberem z vrha večino maščobe. Če hočem skuhati juho, vzamem pol osnove pol vode in dodam drugo po trenutnem navdihu. Osnovo tudi uporabljam za zalivanje kakšnih obar...........
Nekakšna stara pravila za kuhanje juhe: v juhi mora bit sedem začimb, vreti mora čisto počasi. Nekateri svetujejo, da se pena pobira, nekateri pa to odsvetujejo ( sem med slednjimi ), glede števila začimb, ni pripomb, vendar je sigurno, da je kakšna juha lahko dobra tudi z manj začimb ( prej omenjena, porova, pa gobova, grahova.......... ). Kuhanje čisto počasi ( večkrat rečejo: da se dva kregata a vre ali pa ne ) je tudi ena fama. Ko tekočina vre ima temperaturo vrelišča ( recimo 100oC ) in je dejansko nepotrebno da intenzivno vre, nič ne bo prej kuhano, le tvegamo, da se morebit, v posodi s tanjšim dnom kaj prismodi ( velja tudi za vsa kuhanja, ne le juhe ). Po moje, je fama o počasnem vrenju prišla od želje po bistri juhi, ki jo je verjetno težje skuhati pri intenzivnem vrenju, ko se delci zelenjave dvigujejo in drobijo.....
Zdej pa še mal da zasmetim: nekateri ste vidim striktno proti kockam. Dajte nas ( ki uporabljamo ) mal razsvetlit v čem je fora: a je to kakšna nova religija pa ne smete ( recimo, židje ne jedo svinjine, in pol ne sprašuješ za racio, religiozna prepoved, pač ), se pravi vam religija brani, ali morda kaj veste, kaj mi ostali ne ( pa nam prosim povejte ). Kajti, če pogledate specifikacijo ( če se temu tako reče ) vsi ti izdelki vsebujejo cca 50% natrijevega klorida, cca 15% natrijevega glutaminata, ostalo do 100%, so maščobe in extrakti zelenjave, začimb........ Kaj vas torej v sestavi kocke moti ( seveda če ne gre za religiozno prepoved ), sol, težko verjamem, ker potem bi vse jedli neslano, glutaminat, tudi težko verjamem, bodoči da ga najdete v kvasu ( torej kruhu ), gobam, mesu, torej bi se odrekli tudi tem jedem, extrakti zelenjave............. a bi prosim mal razložili in nas nekaj nevednežev razsvetlili.
ežoj