30. avg 2009 21:07
Spagon, kot relativno izkušena jadralska kuharica ti polagam naslednej:
- čekiraj, kakšen štedilnik je na barki. Če imaš dve plošči in pečico je okej, če imaš štiri plošče, imaš luksuz, če imaš en koherček, je pa slabo.
- čekiraj, koliko je višine med štedilnikom in stropom kabine. Če je štedilnik postavljen paralelno z b okom plovila, imaš pošastno malo prostora, ker se ti bo pisker že zaletaval v okno.
- čekiraj dimenzije pečice (ponavadi se zgodi, da je tako ozka, da gre pekač težko notri)
- čekiraj, koliko je prostora za lonce. Ker boš morala delati v velikih loncih. Bolj ali manj enoločnice.
Drugače je pa kuhati na ladji nazarensko enostavno. Namreč, ljudje pojedo čisto vse, nič se ne frgulijo.
Juhice iz vrečke....prava stva. jaz sem zakuhala različne juhice, potem sem pa notri ulila skisano mleko in dala še malo topljenega sira....in so fantje rekli, da tako dobro pa še niso jedli (sonce in morje naredita svoje)....ampak je bila res dobra stva
Testenine na vse možne načine: fantje niso izbirični, samo naj bo veliko testenin, bodo pojedli vse.
Poletna je super stva: Narediš je za en pisker in jo jemo skupaj s kakšnimi školjkami (za to je najlažje, da jih kuhaš v voku in ti potem kak močan fant nese vok ven in odcedi vodo), polenta, ki je ostala pa se zapeče skupaj s šunko in paradižnikom in to je čisto okej.
Nutella gre na plovilu blazno dobro. Pa npr ribji namaz, kjer zamešaš sardine in mascarpone in olivno olje in baziliko. Mastno in kraftig in potem fantje brez težav krajšajo jadra, dajejo flok gor in dol in tudi obračanje špinakra in zlaganje tega nazaj v vrečo trikrat na dan, če je treba....
Če hočeš mir na ladji, potem naj bo veliko napolitiank. Tiste kraševe z lešnikom so zmagovalke. V marinah prodajajo tiste vrečke po 5 kil in čisto vedno napolitank na koncu zmanjka.
Ti pa svetujem, da se ne pustiš sprovocirati za peko palačink. Namreč, to se dogaja zelo počasi in preden napečeš za tako vojsko, imaš že kraval v kajuti....
Vendelina jr.