26. avg 2009 15:34
strelka je napisal/a: |
Še mojih pet centov. Naslednji na lestvici pa je stejk iz najboljše hiše stejkov v Teksasu.strelka |
Sicer še nisem bila v teksasu (razen na letališču ), ampak steak hiš je povsod v Obamini deželi dovolj. Čeprav mi sami zrezki niso preveč simpatični priznam, da so v dobrih steak hišah božanski in grozovito dragi. Kar vprašajte Ežoja, on je omenjal $90 za steak večerjo v svojem potopisu.
Ta "prave" restavracije imajo v ponudbi največkrat Black Angus beef, kar je samo ena pasma goveda, se mi zdi da iz Škotske. Krave so hranjene s travo in ne umetno hrano in ravno prav staro. Velike dele živali v hladilnicah pri 0 do 2 stopinjah celzija hladijo od 2 do 6 tednov. Meso se medtem skrči (osuši) in na površini se nabere plesen, ki jo pred prodajo trgovinam ali restavracijam, obrežejo. Starano meso je precej drago in se ne dobi v vseh trgovinah. 450 gramov (en funt) pljučne stane od $30 naprej.
Potem je samo stvar pravilne priprave. Priznam, najboljši okus je z žara na oglje, čeprav mi tako pripravljen zrezek obsedi v želodcu. Tudi starano meso za hamburgerje, golaže itn. je enkratno.
Sicer je pa tudi bolj navadna govedina tukaj odlična in to predvsem zato, ker se večina krav še vedno potika po farmah (ranch) in niso v svojih omejenih štalah obdane z električnimi pastirji, da se ne morejo premaknit. Mesa starih mlekaric tukaj ni, no v 20 letih še nisem naletela na slab kos govedine.
Vanja