23. avg 2009 14:56
Tudi meni se je lani to zgodilo (pokrovčki istega proizvajalca, kot jih ima Girica). Sem kar pihala od jeze, potem pa sem kozarce z zanič pokrovčki odprla, zaprla z novimi pokrovčki in še enkrat pasterizirala.
Od takrat vse pripravljene kozarčke in pokrovčke stestiram in uporabim samo tiste, ki se res dobro prilegajo, da mi potem, ko v kozarce zlivam vrelo marmelado ne piska jezna para iz ušes.
@Big mama, svetujem ti, da kupiš nove pokrove in tvoje shranke še enkrat pasteriziraš. Če si svoje shranke do sedaj imela v suhem in hladnejšem prostoru, so verjetno še uporabni, ponovna pasterizacija pa jih bo še enkrat zaščitila.
Lahko uporabiš velik lonec, v katerega naložiš kozarce (moja stara mama je imela za podlaganje kozarcev posebne lesene ploščice - ostanke ladijskega poda, da kozarci niso stali direktno na dnu lonca), doliješ vodo - nekaj prstov pod robom kozarca, postaviš na štedilnik in segrevaš. Ko voda zavre, vse skupaj kuhaš še kake pol ure in pustiš, da se malo ohladi. Potem kozarce poberi iz vode in jih pokrij z brisačami ali odejami, da se počasi ohladi.
Enako lahko narediš v pečici. Sama dam na dno pekača nekaj plasti časopisnega papirja, nanj naložim dobro zaprte kozarce, položim v hladno pečico, nastavim na 100 stopinj in pustim v na tej temperaturi eno uro. Potem pečico izključim in pustim zaprto, da se kozarci počasi ohlajajo (njraje kar čez noč). Tako sem do sedaj naredila pasteriziran paradižnik in vinogradniške breskve - v bistvu na enak način kot Rimljanka v tem receptu:
http://www.kulinarika.net/recept/ozimnica/Paradiznikovi(shranek)-12834.html
Mojca