18. avg 2009 14:15
Punce, saj še ne bo deževalo... ne viharja delat
Marinka mi je danes cort kič. Ampak, ko sem bila stara štiri leta in tam okoli, je pa bila Marinka v mojih očeh ena huda punčka, ki je znala vse in kamorkoli je šla, se je dobro odrezala. In je znala delat gospodinjske zadeve in se je znala zabavati in je bila itak najbolj pametna v grupi svoji prijateljčkov...skratka totalni role model za štiriletnico.
In ko danes nostalgično gledam tiste jugoreklamove slikanice in tisti hiperrealizem od ilustracij, se spominjam, kakšna pogumna punčka sem bila tudi sama in je en takšen simpatičen občutek.
Pa tisti kolački, ki jih obliva s čokolado, wow...
Če bi tole prevedli v uporabno psihologijo: otrok se takole uči različnih opravil in tega, da lahko tudi sam sodeluje pri različnih opravilih in da je pomembno, da to počne. Ker štiriletniki in petletniki blazno radi kaj "odraslega" delajo. Ker imajo s tem občutek, da so že "veliki". Štiriletnik bo z veseljem pometel in naj to počne in naj se ga pohvali.
In se mi zdi, da je bolje, da se otrok tega uči skozi Marinke, kot pa da ga starši v skrbi, da ne bo kaj narobe, onemogočajo, da bi počel karkoli. Tisti "ne tega delat, boš polil, ne tega, si še premajhen, kaj se siliš ker potem vse pokvariš"...namreč ravno kakšne usluge ne delajo. Razen tega, da nekdanji štiriletnik, ki se ga je na tak način nagovarjalo, pri štrinajstih zanesljivo trmoglavi in mu je prav super, ko ne pospravlja, ko ignorira starše in jim dnevno prireja male pubertetniške pekle.
Vendelina jr.