12. apr 2002 19:47
Anera,
hvala za recepte. Sploh nisem vedela, da je mozno oblikovati sadje se iz cesa drugega kot marcipana.
Medtem sem poiskala recept za klobucke. Vedela sem da ga nekje imam, le da vcasih traja malce dlje. Sigurno ni tak kot si ga imela v mislih. Ne vem kaksni so po okusu ker jih se nisem preizkusila. Moti me krema – prevec sladkorja.
Zgornji del klobuka: speces jih v modelih za muffine. Penasto stepes 125 g masla, 200 g sladkorja in 2 jajci, dodas 280 g moke presejane s pecilnim praskom (1) in scepom soli in 180 ml mleka ter 2 zlicki ruma. Napolnis 18 pomascenih in pomokanih modelockov in peces 20-22 min na 175°C.
Za obode pripravis piskotno testo iz: 220 g rjavega sladkorja in 180 g masla penasto vmesaj, dodaj 250 g moke, 40 g ovsenih kosmicev, 2 zlick ruma in scepa soli. Razvaljaj ½ cm debelo in izrezi osemnajst 8 cm krogov, ki jih peces ~15 min na 175°C.
Krema: stepes 60 g stopljenega masla in 40 g kakava, dodas 80 ml mleka nato pa postopoma vmesas 400 g sladkorja v prahu. Po potrebi dodas se sladkorja ali mleka, tako da dobis mazljivo maso.
Izdelava: piskote premazes s kremo, nanje postavis narobe obrnjen kolacek tudi tega premazes s kremo in okrasis.
Razmisljala sem ze o temu da bi namesto muffina dala na vrh maso za jezke in nato to prelila s cokolado ali sladkornim ledom.
To da se lahko uporabi pri kosnicah kot model cedilo za limone je pa super ideja. Recept za kosnice namrec imam, le modelckov ne.
Hali, kosnice so, tako kot je Anera rekla, stopnicasta piramida ce ga gledas od strani in krog ce ga gledas z vrha. Tocnih dimenzij ne vem je pa tako kot da bi stiri razlicno velike kroge zlozil enega na drugega. Na dnu najvecji na vrhu najmanjsi.
Lep pozdrav, R.