Hrana za šolarja, dijaka

TORTICA  

član od: 5.8.2002

sporočila: 990

tema odprta - 18. jun 2003 14:28 | ogledi: 2.132 | odgovori: 9

Doma imam petnajstletnika, ki je že zaključil osemletko, kmalu se mu bo pridružil še enastletni brat, ki končuje peti razred. Do sedaj sta imela vsak dan kosilo v šoli, zdaj pa bosta večino dneva sama doma. Sedaj (in lanske počitnice) pač jesta kosmiče v mleku, sendviče, namazan kruh ipd. Enkrat tedensko bosta šla na pizzo, drugih restavracij ali kaj podobnega pri nas ni. Ampak vseskozi imam slab občutek, da to ni to. Jaz pripravljam vask dan večerjo, kosila ne kuham, ker pridem dokaj pozno domov, ampak do večerje je daleč. Da bi pa za drug dan skuhala, in bi si pogrevali, pa enostavno nimam zvečer več energije.

Verjetno ima še kdo tak problem, zato vas vprašam, kaj si doma pripravljajo vaši najstniki, ko niso v šoli?

Prosim za čim več idej!

Zara-Marisa  

član od: 12.6.2003

sporočila: 351

18. jun 2003 16:02

Hej!

Za prvo silo obstaja v trgovinah cel kup raznih zadev iz vrečke, npr. juhe (quick soup...), rižote, omake za testenine itd., ki jih pripraviš zelo hitro in preprosto in ne rabiš nobenega večjega znanja. Tudi v zamrzovalnikih se najde marsikaj-od cmokov s sadjem, ki so zelo enostavni za pripravo pa do kroketov, polpetov, ribjih palčk kar tudi ni zahtevno za kuho. Lahko pa zamrzneš tudi kakšno jed, ki jo sama skuhaš (npr. kakšne enolončnice) in jo tisti dan preden greš v službo vzameš ven iz zmrzovalnika, sinova pa si jo bosta ko bosta prišla domov le pretresla v drugo posodo in pogrela. Potem pa je tu še dostava hrane na dom, hrenovke, jajca, kakšne ribe iz konzerve....skratka marsikaj.

Upam, da si dobila kakšno idejo

LP

Sporočilo je spremenil(a) Zara-Marisa dne 26. 2011 13:28

Aria  

član od: 6.6.2003

sporočila: 20

18. jun 2003 23:05

jaz sem moji hčeri naučila pripravljati preprostejše jedi - sprva omleto (s sirom, šunko, bezgom...), pa zelenjavne omake k testeninam, ki jih je moč hitro pripraviti (na prepraženi čebuli razna zelenjava, narezana na kocke - bučke, jajčevci, koren..., dodamo še česen, Pomi - pasirano parad. omako, začimbe-origano, baziliko, lahko tudi žličko omake Pesto Genovese, ki se kupi v trgovini..), ali pa carbonara omako, pa z Gorgonzolo... Naj domišljija dela! Moram reči, da sta postali pravi mojstrici v kuhinji. Testenine lahko nadomestijo široki rezanci ali riž. Morda bi pa šlo, četudi sta fanta ( po vzoru Jamie-ja). Poskusi! Aria

Zdenka  

član od: 10.10.2001

sporočila: 19

19. jun 2003 8:10

Kakšno soboto vsi vzamem čas in skuham večje količine hrane (golaž, ragu, pasulj, juho, pozimi zelje,....) in jih zmrznem po porcijah. Kakšne makarone si pa 15-letnik bi že moral znati skuhati. Ali pa rižoto. Zdenka

TORTICA  

član od: 5.8.2002

sporočila: 990

19. jun 2003 9:47

Se močno strinjam, da bi 15-letnik že moral znati skuhati makarone, ampak mu to nikakor ne leži, je sicer zelo priden na vseh drugih področjih, pri štedilniku pa čisto "lev", kar mu nekako oprostim. Lahko pa vam prišepnem, da tudi moj mož ne zna skuhati makaronov. Je pa zato mlajši kar zagret oz. že sam peče peciva in mislim, da ga ne bo težko naučiti tudi kuhati. Nisem vedela s čim naj začnem. To kar je predlagala Aria, bi res šlo. Hvala za ideje

jetam  

član od: 4.1.2003

sporočila: 44

20. jun 2003 7:26

Hm kaksne "feministicne" besede... "morda bi pa slo, cetudi sta fanta"... "... ze moral znati"... Ce bosta hotela bosta tudi kuhala. In ce ju bos silila se NE bosta naucila. Verjemi. Go boys!

ribica  

član od: 31.10.2002

sporočila: 525

20. jun 2003 8:51

Imam vtis, da fantje in na splosno moski veliko raje kuhajo, kot si mi zenske mislimo. Najraje pa ustvarjajo in uporabljajo v kuhinji veliko fantazije, posebno se ce ni zenskega nadzora. To sem videvala na raznih skavtskih taborih, kjer so fantovske skupine iz danih sestavin pripravile res izvrstna kosila, obicajno boljsa kot dekliske skupine. Morda bi tudi tvoj petnajstletnik uzival pri kombiniranju razlicnih okusov, barv ipd. ce bi le imel moznost. Pri nas je vedno veljal pogoj: skuhaj, karkoli zelis (torej tudi jagode s pekoco papriko, kot je nekoc "ustvarjal" moj bratec), samo da potem skuhano pojes(!) in pospravis kuhinjo za sabo. Saj ni treba, da kuha: lahko si pripravi razlicne mesane (zelenjevne) solate, kjer uporabi, kar najde v hladilniku ali v shrambi in sam kombinira okuse. Ce mu zvecer prej skuhas navaden bel riz, si bo rade volje pripravil mrzlo rizevo solato (poleg riza dodaja sestavine po okusu: koscke hrenov, oliv, kumaric, tunine, feferonov, mlado koruzo, koscke svezega paradiznika, ipd). Na podoben nacin si lahko pripravi hladne testenine. Ravno tako bi si lahko pogrel (morda imas mikrovalovko) testenine, ki mu jih pripravis zvecer. Tudi kako ocvrto jajce ne bo prezahtevno, potem pa bo ze sam skusal "izboljsati" okus in bo dodal, kar mu bo bolj pasalo. Po prvih poskusih bo zacel tudi sam uzivati pri pripravljanju jedi. ribica

janca  

član od: 8.8.2002

sporočila: 111

20. jun 2003 16:25

Nič nisi povedala, kaj rada jesta. Lažje je predlagati enostavne jedilnike, če poznaš okus jedcev. Otroci so po navadi veliko bolj domiselni in praktični, kot pa si mislimo! Za začetek je dobro malo pobrskati po zmrzovalnih omaraha in skrinjah, najde se kup užitnih reči, ki se dajo enostavno pripravljati: vnaprej pripravljeni zrezki, panirane sardele, ocvrt sir-same "zdrave" reči, če ni zraven solate ali zelenjave. Zdaj poleti je idelano za pripravo raznih solat (zvečer lahko skupaj pripravite zelenjavo, če imaš multipraktik pa lahko čarata sama) iz bučk, kumar, čebule, paprike, pradižnika, korenčka...s prelivom iz kisle smetane ali/in jogurta, česna, bučnega olja, soli, dijoneze... Imaš mikrovalovko? Potem s pogrevanjem in odtaljevanjem jedi ne bo veliko težav. Skratka, povej nekaj več podatkov pa bo tudi pomoči ve. Drugače pa malo povohuni na strani "kaj jutri za kosilo"-na stotine idej (bravo, pisci) Sporočilo je spremenil(a) janca dne 20. jun 2003 16:26:31

cirila  

član od: 24.7.2003

sporočila: 117

29. jul 2003 10:21

Tole se mi zdi uporabno: na olju dobro prepražimo nasekljano čebulo, najrajši kar eno celo, nato dodamo eno tamalo konzervo kuhanega fižola, nekaj paradižnikove mezge, po okusu solimo in popramo ter pustimo na srednjem ognju (tu pa tam je treba pomešati!) kakšnih pet ali deset minut, da se zgosti. Nekateri na koncu dodajo kakšno kapljico kisa. S kozarcem hladnega mleka ali tekočega jogurta je to cel obrok, pripravljen v desetih minutah. cirila

Vlado  

član od: 1.8.2002

sporočila: 547

29. jul 2003 11:04

Sem se spomnil na svoj prvi naravni zrezek s česnom, ko sem namesto česna nekaj glavic gladijol uničil....... hehe

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti