20. jun 2003 23:21
Pozdrav vsem!
Mislim, da recept ni čisto OK. Če bi hoteli take žličnike delati za prilogo, bi morali dodati nenormalno dosti jajc-to pa za stareješ ni najbolj zdravo. Originalno testo je samo voda, moka in sol (zato "vaseršpacni", po naše vodni vrabci ali žličniki) in so bili včasih hrana revežev.
Pri nas jih delamo, kot me je učila moja babi: testo naredim v skledi iz moke, mleka , pecilnega praška in soli, doda pa se lahko tudi drobna skuta (200 do 250 g na opisano količino). Vzamem 1 liter mleka in toliko moke, da dobim na koncu precej gosto testo, še bolj kot za "šmorn", dodam 1/2 vrečke pecilnega in 1 zvrhano žličko soli. Vse sestavine je treba res dobro premešati, najboljše gre z žlico!
Zavrem kakih 7 litrov vode, ko zavre, dodam žlico soli in nato v krop polagam žličnike. Kuhajo se kakih 20 minut, so pa odlična priloga k polnim, močnim omakam. Mi jih imamo radi tudi naslednji dan, prepečene na malo pečenkine masti ali pa na olivnem olju. Za ta namen jih prerežem na polovico (po sredini, da dobim dva tanjša kosa) in kose popečem z obeh strani.
Pa dober tek!