7. avg 2009 16:02
Joooj, ko tole vse berem, me je kar groza...pa ne me narobe razumet...pač se spomnem lastnih izkušenj, ko sem še sama hodila v vrtec...sploh nisem jokala, z veseljem sem hodila, le zgodnje bujenje in vstajanje me je vedno vrglo iz tira, tak da sem včasih doma protestirala, naj me ne budijo ob 5h zjutraj, ampak drugače pač ni šlo. Starši so mi razložili, da pač morajo v službo, jaz pa v vrtec - to je že omenila ena od vas (se opravičujem, nisem si zapomnila imena). Glavno je, da je otroku jasno, da je vrtec kot neke vrste "neverlend" - pravljična dežela z igračami in vrstniki. Sama imam z vrtcem res zelo dobre izkušnje, z vzgojiteljicami pa še boljše. Niso nas pretirano crkljale, so nas pa znale primerno zaposliti :D
Moj mož, ki je hodil v vrtec v sosednjem mestu, pa ima popolnoma drugačne izkušnje. Vzgojiteljicam so bili otroci odveč. Bog ne daj, da so se hotli igrati in postali malo preveč glasni. Sicer pa je tak al tak samo vsako uro prišla katera mal pogledat, kaj se dogaja - kavica in tračanje je bilo pač bolj pomembno. Tako so bili otroci prepuščeni sebi. In to v vrtcu, kjer naj bi se počutili varne. Seveda je bilo vsako jutro dretje. Poleg tega pa so spoštovane gospe imele navado, da so pozimi peljale otroke ven na sneg, vrnili so se razgreti od tekanja naokrog in kepanja, in normalno, da so s sebe pometali kape, šale, spajkse itd...nato pa so "tete" na stežaj odprle vsa okna v vrtcu, da je zbolelo čim več otrok, da jim ni bilo treba preveč delati.
Glede na zelo različni izkušnji pa sva si oba zapomnila imena vzgojiteljic in pomočnic.
Pa nobene nočem strašit - zgoraj omenjeno se je dogajalo pred 25imi leti, tako da nič bat ;) Sedaj je na srečo vse drugače, le veliko otrok je razvajenih. Tudi to je ena od vas že omenila - otroka je treba pripravit na življenje, ne pa nosit po rokah in dovolit da izsiljuje. Sicer pa tako ali tako vsak starš najbolje ve, kaj je za njegovega otroka najbolje. Zato le pogumno v nove zmage, vašim sončkom pa želim prijetne urice v vrtcu ;)
Pa še to: Če otroka pazijo npr. stari starši, je smiselno, da se ga pelje v vrtec na tako imenovane cicibanove urice, ali vesele urice...to traja, se mi zdi, dve uri vsakih nekaj dni, otroku pa pomaga pri socializaciji, pa še družbo vrstnikov ima.
Se opravičujem za roman...ne me z gnilim paradajzom lepo prosim
Lp od R.