9. jul 2009 12:50
Ce pride v postev tudi trzaski Kras, bi ti svetovala vinsko klet Benjamina Zidarica. To je mlad zameski Slovenec, ki je 03.07.2009 otvoril novo 5-nadstropno klet, ki je cela vklesana v kraski kamen. Vseh 5 nadstropij se siri globoko v krasko zemljo. Gradil jo je 7 let, je pa pravi biser na tem podrocju (edinstvena tehnologija, dvigalo za prevazanje vina, .....). Na hodnikih pa so razobesene skice, ki jih je med gradnjo delal njihov arhitekt.
Mene je prevzela terasa. Nad kletjo je namrec lepa, kamnita terasa, s katere je krasen razgled tja do Gradeza. Vceraj zvecer je bilo tako jasno, da se je videlo zelo dalec na odprto morje. Ob polni luni (in pravi druzbi) pa je kraj lahko izredno romanticen.
Seveda ti postrezejo tudi s tipicno domaco hrano (narezek, domaci v kraski jami zorjen sir, ki ga proizvaja Benjaminov brat, nekaj tople hrane, sladice) in vinom, ki ga proizvaja vinogradnik sam. Kaksne so cene, sicer ne vem (sem bila vabljena), gotovo pa se bom tja se vrnila.
Jaz sem bila tam samo na terasi, pred dnevi pa je bil tam oce (tudi sam vinogradnik) in si je lahko ogledal celo klet. Lastnik ga je vodil po hodnikih in kleteh in mu razlagal, kako je gradil, kaksne so znacilnosti posameznih nadstropij.....
Ce te zanima, ti lahko priskrbim telefonsko stevilko in stik z vinogradnikom.
PS: z lastnikom nisem v nobeni sorodstveni vezi (da ne bo kdo mislil, da sem placana za to reklamo), sem samo izredno navdusena nad svojim vcerajsnjim obiskom.....
ribica