13. jul 2009 15:13
Ej, punce, ni panike, na misel mi pride zgodba o Flemingu: baje, je bil zelo zanikrn raziskovalec in, namesto, da bi se ukvarjal z raziskavami bioloških kultur, mu je bila glavna skrb vrtnarstvo in sicer je hotel dokazat, da se vrtnarski strokovnjaki motijo o pravem času za sejanje, in sicer tako, da je sejal vse v napačnem času. Bodoči, da je zanemaril lastni del, so se mu na kulturah razpasle plesni. Zgodbo naprej pa tudi poznamo.
Kaj pa če japaja, z uživanjem sadja v napačnem času tudi nekaj takega otkrije? Nikoli se ne ve .
Japaja, sem videl vprašanje in sem mislil odgovorit, pa se je zavleklo. No, pa tako:
v obeh prej omenjenih knjigah o turški kuhinji, ni nikjer tufahij ( dobro pregledal, zagotovo ni). Pogledal tudi v knjigi " kuhinje balkana ", tudi tam jih ni. Tudi v knjigi Tess Mallos-a " The Complete Middle East Coockbook ", ki šteje " oh in sploh " jih tudi ni. V knjigi " Kuhar ", M. Lukanc in S. Bešlagić ( svjetlost Sarajevo ), je recept " jabuke punjene orasima ". V knjigi Alije Lakišića " Bosanski Kuhar " piše:
Prema tvrđenju Mehmeda Mujezinovića iz Sarajeva, tufahije kao jelo su iz Bagdada prenesene u Bosnu ( tufahum-, arab. - jabuka )
Za 5 tufahija: 5 jabuka ( delišes ) 500g šećera, o,5 l vode, 1 kesica vanilin šećera, 0,25 l sladkog kajmaka ( lahko smetana, to ne piše Alija, jaz ) 100g oraha, 50 g badema i limunova kora. Ako nema kajmaka uzeti povlaku ( vrhnje ) ( to napisal Alija, ne jaz ).
Pola litre vode, 500 g šećera i kesicu vanilin šećera sastaviti u posudu i kuhati. Jabukama iz sredine povaditi sjemenke i srce ( sliši se dokaj krvoločno, spet jaz ), zatin ih oguliti i staviti u posudu sa vodom i šećerom i kuhati 10 minuta. Zatim skinuti sa štednjaka, povaditi jabuke i ostaviti, da se hlade 30 minuta. Zatim jabuke puniti ranije pripremljenim filom od mljevenih oraha, badema, slatkog kajmaka i šećera.
Masa se pripremi tako da se sastave mljeveni orasi, bademi i slatki kajmak i izmješaju.
Prilikom serviranja punjene jabuke ukrasiti ostatkom slatkog kajmaka i trešnjom ili džemom. Serviraju se hladne.
Sedaj se mi ne ljubi prevajat, če bo treba pa bom ( lahko tudi japaja ).
Drugač, japaja, poišči na internetu, tam je veliko receptov.
Za tole poizvedovanje mi dolguješ lupčka, ali raje kaj več ( upam, da nisi kakšna stara baba, računam, da si mladenka, tam nekje do šestdeset let ).
ežoj