9. jul 2009 7:43
In tako se vi mene privoščite, ko me ni doma, in se ne morem branit. Drugač, Ognjič, kakšna leta neki? Saj skos pravim, da sem v najboljših letih. Evo, priznal bom: Imam več kot trideset let, no, pa če hočete bolj natančno, imam več kot dvaintrideset let ( kot, da so to neka leta ).
mamaF, pri slikicah sem se hecal ( saj veš: mi študenti ): pred nekaj dnevi sem obral bob, nekaj ga je starejših strokov, za olupit, nekaj je tudi mlajših, nedozorelih, ki se lahko uporabijo kot stročje. Delano je po receptu " zeytinagli taze bakla ", po turško, " fresh fava beans cooked with olive oil " po angleško, ali po naše: mlad bob kuhan z olivnim oljem. Recept ( čist enostaven ) je iz knjige: The Sultan s Kitchen, prej omenjenega Ozcan Ozana.
Bob očistimo, starejše stroke olupimo, mlajše očistimo " žic " ( trdih vlaken od strani, tako kot pri starejšemu stročjem fižolu ) in narežemo na krajše kose. Na nekaj žlic olivnega olja omehčamo čebulo na rahlem ognju, dodamo stročje, ožmemo gor polovico limone mal poštupamo z ostro moko, posolimo, damo čez kakšno žlico grobo nasekljanega kopra, zalijemo z vodo ( sam tolk, da je pokrito ) in na rahlem ognju dušimo ( kuhamo ) do mehkega.
Po orginalnem receptu se jed je hladna, čez se prelije z jogurt-česnovo omako ( en jogurt, enih pet režnjev česna drobno narezanih se zmeša, pred uporabo mora stat vsaj petnajst minut v hladilniku. Meni to ne sede, meni je boljše če dam kar kislo smetano. A ja: čez se " poštupa tudi z nasekljanim koprom ( to pa res mora bit, se prileže ).
ežoj