2. jul 2009 13:00
Meni se včasih zdi, da se v tej državi ljudje zadeva lotevajo tako, da se najprej zberejo na en brainstorming in si poskušajo izmisliti najbolj neustrezen način za reševanje nečesa. In potem zapišejo in lepljenjka najbolj ponesrečnih načinov urejanja stvari se potem imenuje pravilnik, zakon.... Tale s plažami spada v tale raster.
Spominjam se nekega zgodnjega junija nekaj let nazaj, smo imeli ene prezentacije v Portorožu in ker je bilo med dopoldanskim in popoldanskim delom nekaj ur, je tudi portoroško morje vabilo (1. junija si tako željan poletja, da boli)...Na plaži so bili verjetno trije finski turisti in medve s kolegico sva skozi vrata hotela šli čez cesto vis-a-vis vhoda na plažo. In ker sva pozabili kartici od hotela (ki ti daje brezplačen vstop na plažo), si je mladenič na vhodu (ki naju je videl, kako prihajava iz hotela v plažnem outfitu, ergo posreden dokaz, da sva gostji hotela, je bil prezenten) dovolil razmišljati ali naj kasira vstopnino, ali naj naju pošlje nazaj v hotel ali pa naj zamiži na obe očesi in naju spusti noter....No, ja.
Vidim pa, da so Španci in Grki zadevo rešili neizmerno bolj enostavno: Plaže so javne, vstopnine ni. Pač pa občine razpisujejo koncesije za uporabo in vzdrževanje plaže in potem koncesionarji tam postavijo sončnike in ležalnike in potem plačaš uporabo ležalnika in sončnika. In tudi vidiš, da koncesionar kar redno in skrbno čisti plažo in prazni koše za smeti. In si misliš, okej, tole, da je plaža čista in da mi ni treba prenašati ligeštula in marele, me stane 6-8 EUR dnevno (vključujoč to, da me bo na plaži vsake pol ure kak Azijec pobaral za šijatsu masažo). In kdor na to pristane (ponavadi prvi dan, ko še ni rentiranega avta na dispoziciji), pač pristane. Ali pa išče kakšno neorganizirano zadevo.
Ampak če tehtam med 8 EUR za dva ležalnika in en sončnik in za prijazen pozdrav, ko tisto zaračunajo....in čemerno faco, ki za kakšno malo ofucano ograjo sedi pod ofucanim sončnikom, na plastični mizi je blagajna, drobiža za vračati seveda nima...tisti ligeštul se računa posebej in "ne, jaz ne nosim ligeštulov po plaži, kar sami si ga odnesite" in iz trideset metrov vecejke smrdi ali pa so tla mokra (kar je sicer na vseh kopališčih in plažah....in tudi zato so mi te zadeve bljak)...in ko ta, pravkar opisana storitev vstopanja na lokacijo od koder vonjaš vece, stane 5 EUR brez ligeštula...Je tehtnica že zdavnaj odvagala na južni Mediteran, na neorganizirane plaže in plovila.
Vendelina jr.