Prodaja-nakup stanovanja

ursula-ce  

član od: 18.10.2008

sporočila: 542

tema odprta - 1. jul 2009 6:53 | ogledi: 3.537 | odgovori: 16

Pozdravljeni!

Upam, da ta tema še ni bila odprta, ker je sama nisem našla. Prodajam namreč svoje stanovanje, ki mi je preveliko in kupujem manjšega. Ker to počenjam prvič, vas prosim za nasvet pri čem vse moram biti previdna. Dala sem oglas na nepremičnine.net. Izbrala pa sem tudi nepremičninsko agencijo, s katero pa nisem bila zadovoljna in sem, k sreči,takoj prekinila sodelovanje. Izkušnja je bila res neprijetna, zato ne bi rada še enkrat imela težave. Zataknilo se nam je že pri objavi njihovega oglasa, ki je bil tako napisan, da bi imel kupec občutek, da bo moral v stanovanje in v hišo, kjer stanovanje je, ogromno vložiti. Vendar ni tako. Skratka, oglas je bil skrajno neprivlačen.

Kaj mi svetujete?

Hvala in lep dan vsem!

ursula-ce

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15833

1. jul 2009 9:59

Predvsem veliko previdnosti. Pa papirje za svoje stanovanje pripravi: izpisek iz zemljiške knjige in pogodbo, na podlagi katere si postala lastnica stanovanja, to sta dve bistveni zadevi. Enako zahtevaj od prodajalca stanovanja, ki ga boš ti kupila, predvsem dokazilo o tem, da na stanovanju ni nobenih bremen (hipotka ali kaj drugega) in da je tisti, ki ti ga prodaja, tudi dejansko in pravno formalno lastnik. Je bilo kar nekaj zgodb o težavah, ki so jih imeli kupci stanovanj z nepopolno dokumentacijo. Če prodajaš preko agencije, izberi kakšno večjo, uglednejšo, četudi vzamejo kak odstotek več. In preberi drobni tisk, preden kakrkoli podpišeš. Oglas pa lahkonapišeš tudi sama. V njem poveš čim manj, o podrobnostih s epogovarjaš le s tistimi, ki imajo resen namen, to pa so večinoma tisti, ki se najprej pozanimajo o legi, velikosti in drugi rečeh v zvezi s stanovanjem, in na koncu vprašajo za ceno. Te ti ni treba pvoedati, rečeš, da je stavr dogovora, potem ko si ogledajo stanovanje. Tako že po telefonu izločiš zgolj radovedneže in si vzameš čas res samo za tiste, ki kažejo resen namen za nakup. Kaj pa zamenjava tvojega stanovanja za manjše in doplačilo razlike? To se tudi prakticira. Seveda paoraš v obeh primerih upoštevati tudi morebitni strošek za cenilca, če se s prodajalcem oziroma kupcem ne boste mogli poenotiti glede cene. Preden kakroli podpišeš pa bi jaz šla na posvet tudi h kakšnemu odvetniku ali notarju, ti te hitro opozorijo na kakšne pasti. Nakup stanovanja je preveč pomembna zadeva, da bi se je lotevali kar tako, po domače. mamamia mamamia

borka7  

član od: 23.2.2009

sporočila: 268

1. jul 2009 12:10

Glede oglasa bi ti jaz svetovala drugače. Meni se zdi bolje, da je v njem čim več informacij, saj se tako (vsaj deloma) izogneš poplavi klicev tistih, ki niso zainteresirani za takšno stanovanje, kot ga prodajaš. Zdi se mi, da ljudje večinoma vemo, kaj iščemo in če si nekdo npr. želi stanovanje z balkonom, tvoje ga pa nima, ga takšno brez gotovo ne bo zanimalo, ti pa boš imela samo nepotrebno delo. Po drugi strani je pa tudi res, da je zdaj ponudba kar velika in moraš biti z oglasom konkurenčna in dovolj informacij je gotovo prednost. To ti govorim iz lastnih izkušenj, saj že nekaj časa gledam oglase in takšne tipa 'Prodam stanovanje,' kar preskočim. Če boš oglasu priložila fotografije, naj na njih ne bo samo pohištvo - ne prodajaš omar, ampak prostore. Zelo fino je, če priložiš vsaj skico tlorisa. Poleg tega, ali je stanovanje v hiši ali bloku, nadstropja, površine, števila prostorov, načina ogrevanja, priključkov ipd. se mi zdi tudi okvirna cena nujen podatek. Upam, da ti pride moje mnenje prav, pa veliko uspeha! borka7

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

1. jul 2009 12:23

Meni se zdijo dovolj natancna lokacija, lega, velikost in vsaj orientacijska cena bistvene lastnosti nepremicnine, na podlagi katerih se sploh odlocam za dogovor o ogledu, zato skrivnostne oglase, namigovanja in "cene po dogovoru" skoraj praviloma kar izpuscam (hmm, mogoce je tudi to eden od razlogov, zakaj sem po dobrem letu resnega iskanja se vedno tam, kjer sem bila). V vsem ostalem se pa v celoti strinjam z mamamio. lp, proxima

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15833

1. jul 2009 12:31

Tale moja opazka "cena po dogovoru" izvira iz izkušenj s prodajo avtomobilov in stanovanja ter hiše, ker tisti, ki najprej vpraša za ceno, večinoma zgolj išče primerjavo za kakšno svojo zadevo. Zato se mi zdi, da so podatki o legi in velikosti stanovanja ter še kakšna osnovna informacija (catv, internet, balkon, parkirni prostor, kletni boks, plinsko ogreavnje itd.) čisto dovolj za začetek. Ker ko so bolj resni kupci po nekaj osnovnih vprašanjih (iz katerih tudi hitro sklepaš, kdo je resen in kdo ne) vprašali še za ceno, smo jo, okvirno seveda, brez zadržkov tudi povedali. Na srečo zdaj nič ne prodajamo in ne kupujemo. Mamamia mamamia

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

1. jul 2009 14:16

Ursula-ce, a "slovenski nepremičninski portal" (sem ti napisala ključne besede za guglanje) si že čekirala? Tam precej uporabnega piše. Vendelina jr.

ursula-ce  

član od: 18.10.2008

sporočila: 542

1. jul 2009 16:20

V svojem oglasu sem napisala velikost stanovanja, število sob, balkon, da stanovanju pripada tudi garaža,klet in drvarnica, v kakšni hiši je stanovanje ter dodala nekaj fotografij. Napisala sem tudi ceno. Bolj me je presenetila nepremičninska agencija, ki je zahtevala, da se opiše vse podrobnosti v stanovanju, npr.: kakšne so vodovodne cevi (plastične ali še svinčene), kdaj je bila obnovljena električna napeljava, kdaj in kaj vse bomo v bodoče še urejali v naši večstanovanjski hiši. Tudi natančen opis hiše, hodnikov, napeljav v hodnikih itd... To se mi je pa zdelo res preveč. Njihova obrazložitev je bila namreč takšna, da se mora vse natančno opisati, ker mi ne mislijo voditi kar naprej "kupcev", ki bolj pasejo radovednost, kot pa kupujejo. Tu se pa vsekakor nisem strinjala z njimi, saj vendar ob prodaji stanovanja dobijo 2 % provizije. Zdaj razmišljam, da bi poiskala drugo agencijo. Ali pa naj stanovanje prodajam sama? ursula-ce

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

1. jul 2009 16:43

Ob takih vprasanjih bi jaz se najbolj pomislila, da se agencija sama ukvarja tudi z odkupom, prenovo in prodajo prenovljenih nepremicnin (kontaminacija posrednistva z investitorstvom in obratno), kar je lahko spolzek teren, kajti kot prodajalcu ti bodo vsekakor poskusili odkupiti stanovanje po cim nizji ceni, kot bodoci kupec pa lahko samo verjames na besedo, kaj je bilo narejeno in s kaksnimi materiali. Imam friendico, ki je kupila tako prenovljen flat, nakar ji je po slabih treh letih zacel dobesedno razpadati po sivih (zenska je kompulzivno pazljiva, tako da ni govora o morebitni malomarni uporabi). Ce bos prodajala sama, se moras tega lotiti skrajno pazljivo (prestudiraj slovenske nepremicninske portale v nulo, zlasti http://www.podsvojostreho.net in http://www.slonep.net/ ); pri morebitni izbiri druge agencije se maksimalno pozanimaj o izkusnjah uporabnikov na tistem podrocju. Ker clovek prodaja in kupuje nepremicnino le malokrat v zivljenju, je previdnost na mestu, ker se ni lustno uciti na lastnih napakah pri investiciji, ki ga bo bremenila nekaj naslednjih let. lp, proxima

anitram1  

član od: 18.6.2008

sporočila: 609

1. jul 2009 18:21

bodi previdna ali drugače= preveri refrence agencije s katero boš poslovala. Moj znanec bi skoraj ostal brez starega in novega stanovanja. Ko je urejal papirje za kredit, sta v vrsti čakala dva in oba sta kupovala isto stanovanje!! anitram1

Issi  

član od: 5.9.2007

sporočila: 703

1. jul 2009 23:07

No, meni se pa to ne bi zdelo čudno. Pred kratkim s(m)o v širši družini kupovali stanovanje za nečakinjo in definitivno so nam bili poleg kvadrature in cene pomembni tudi podatki v stilu starosti zgradbe, vodovodnih cevi, električne napeljave, podov in podobnega, saj nam je bilo pomembno tudi to, v kolikšnem času naj pričakujemo večje stroške v obliki prenove vodovoda in električne napeljavo oz. ali naj računamo na to še pred dokončno opremljenostjo in vselitvijo ali je do takrat še kakšnih 10-15 let "fore". Natančen opis hiše pa je ravnotako pomemben glede prenove morebitnega dvigala, obnove stopnišča ali menjave strehe v bližnji prihodnosti - tudi to so stroški, ki jih mora etažni lastni vkalkulirati. Sploh pa je podatek o sami zgradbi pomemben v zadnjih letih, ko obstaja omejitev kolikošna zgradba ne potrebuje nujno upravnika. Znni so primeri takoimenovanih "večstanovanjskih vil" brez upravnika, ko je potrebno opraviti določena vzdrževalna dela, pa se en etažni lastnik odloči da ne bo prispeval in drugim ne preostane nič drugega kot pregovarjanje ali na koncu tožba. Issi

Migla  

član od: 16.6.2004

sporočila: 1892

2. jul 2009 9:00

Brez notarja ali advokata ne delaj nič. Saj ni tako drag, vendar ti bo preprečil vsako zlorabo pri nakupu ali prodaji. To ti govorim iz lastnih izkušenj. Pogodba bo strokovno narejena, dokumentacija urejena. Veliko sreče pri tem. Migla

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti